Harta sitului
 
Home   Despre API   Scurt istoric

Calendar

31.07.2013 La 29 iulie, publicaţia "Ziarul de Gardă" va sărbători 9 ani de la apariţie. Ziarul este membru al Asociaţiei Presei Independente.
detalii 

Despre API
Membri API
APInfo
Publicaţii
Reforma Justiţiei
Fototeca
Publicitate

Membri API

Publicitate

API oferă posibilitatea de a plasa la preţuri avantajoase publicitatea Dvs în 18 ziare naţionale cu un tiraj de pîna la 104257 exemplare.

Alegeţi oricare din cele 2 pachete oferite:

Contacte API:

str. Romana 2/2,
etajul 1, mun. Chişinău,
Republica Moldova,
MD-2005
Tel: +37322 220996
Fax: +37322 203686
E-mail: api@api.md

Scurt istoric

Asociaţia Presei Independente (API) este o asociaţie obştească, constituită pentru a susţine mijloacele de informare în masă neafiliate politic. API are misiunea de a spori impactul presei independente din Republica Moldova şi de a contribui la crearea şi consolidarea societăţii deschise.

Sloganul API este: "Pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă".

Asociaţia Presei Independente a fost fondată în 1997 de către reprezentanţii primelor ziare independente locale "Accent Provincial" (Glodeni), "Business-info" (actualmente Gazeta de Sud) - (Cimişlia), "Cugetul" (Bălţi), "Cuvântul" (Rezina), "Est Curier" (Criuleni), "Gazeta de Vest" (Nisporeni), ai agenţiilor de presă BASA-Press (Chişinău) şi DECA-Press (Bălţi).

Ideea constituirii API îi aparţine jurnalistei americane Judi Yablonky, care, aflându-se într-o vizită de documentare în Moldova, a propus directorilor de instituţii media independente să se asocieze într-o organizaţie neguvernamentală.

Asociaţia Presei Independente a fost înregistrată oficial la Ministerul Justiţiei la 29 septembrie 1997, fiind prima asociaţie de acest fel din republică.

Actualmente, API întruneşte 17 ziare naţionale şi regionale, o agenţie de presă, Centrul pentru Jurnalism Independent şi 5 jurnalişti liber profesionişti.

Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei Presei Independente este organul de conducere suprem al API. Adunarea Generală se convoacă anual, iar în perioadele dintre şedinţe, conducerea este asigurată de Consiliul de Administrare, preşedintele API şi directorul executiv. Pentru urmărirea modului de gestionare a resurselor financiare ale Asociaţiei este desemnată o Comisie de Cenzori. Preşedintele API are un mandat de doi ani, membrii Consiliului de Administrare şi ai Comisiei de Cenzori sunt aleşi de Adunarea Generală în fiecare an.

Preşedinţi API:
1997-2000 — Tudor Iaşcenco, directorul săptămânalului "Cuvântul" din Rezina;
2000-2001 — Vitalie Cazacu, directorul Agenţiei de Ştiri DECA-press;
2001-2004 — Ion Ciumeică, redactorul-şef al săptămânalului "Business Info" din Cimişlia;
2004-2006 — Elena Cobăsneanu, directorul săptămânalului "Observatorul de Nord" din Soroca;
2006-2008 — Ion Mititelu, directorul săptămânalului "Cuvântul Liber" din Leova;
2008-2012 — Slava Perunov, directorul săptămânalului "SP" din Bălţi.

La Adunarea Generală Anuală din 3 mai 2012 în funcţia de preşedintă a API a fost aleasă pe un mandat de 2 ani Lucia Bacalu, directoarea săptămânalului "Expresul" din Ungheni. ______________________________________________________________________

Statutul API

1. Statutul API

Copyright, 2011 API    
Daca ati gasit eroare va rugam sa contactati administratorul site-ului: pmacovei@api.md