Harta sitului
 
Home   APInfo   Evenimente   2013   octombrie  

Calendar

31.10.2013 Aniversarea ziarului "Jurmal de Chişinău"
detalii 

Despre API
Membri API
APInfo
Publicaţii
Reforma Justiţiei
Fototeca
Publicitate

Arhiva

Publicitate

API oferă posibilitatea de a plasa la preţuri avantajoase publicitatea Dvs în 18 ziare naţionale cu un tiraj de pîna la 104257 exemplare.

Alegeţi oricare din cele 2 pachete oferite:

Contacte API:

str. Romana 2/2,
etajul 1, mun. Chişinău,
Republica Moldova,
MD-2005
Tel: +37322 220996
Fax: +37322 203686
E-mail: api@api.md

18 octombrie 2013
ONG-urile de media cer elucidarea cazului de amenințare semnalat de redacţia ZdG

Organizațiile neguvernamentale de media cer Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale să investigheze minuțios și să elucideze cazul de ameninţare semnalat de echipa Ziarului de Gardă (ZdG) şi să întreprindă toate măsurile necesare în vederea protejării vieții și integrității fizice a jurnaliştilor ameninţaţi.

Amintim că redacţia săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” a difuzat la 17 octombrie 2013 o declarație prin care informează opinia publică că ar fi fost telefonați de o persoană care s-a prezentat ca Renato Usatîi, care i-a înjurat și i-a amenințat, fiind nemulțumit de un articol apărut pe site-ul ZdG cu câteva ore mai devreme, precum și de politica editorială a ziarului „Timpul”. Totodată, persoana care a telefonat s-ar fi declarat deranjată și de faptul că ziarul nu publică declarațiile făcute de el la adresa unor politicieni. Menţionăm că Renato Usatîi este om de afaceri originar din Republica Moldova, mediatizat pe larg de presă în ultimul timp.

Intimidarea, amenințarea, ingerința în politica editorială şi alte metode prin care se dorește „disciplinarea jurnaliștilor” sau cenzurarea investigațiilor jurnalistice trebuie condamnate fără rezerve într-un stat de drept. Conform legislației în vigoare a Republicii Moldova, împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnalistului, intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică, precum și cenzura sunt pasibile de răspundere penală.

Facem apel și la solidaritatea jurnaliștilor care trebuie să dea dovadă de unitate în numele apărării dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei. Cerem persoanelor publice să se abțină de la amenințarea jurnaliștilor cu care nu sunt de acord, iar în cazul în care se simt lezați în drepturi să apeleze la Consiliul de Presă, care este o structură de mediere a conflictelor, sau să facă uz de metodele prevăzute de legislaţie.

Solicităm organelor de drept să ancheteze riguros cazul semnalat de ZdG pentru a stabili cine este autorul amenințărilor la adresa jurnaliștilor, iar persoana/persoanele vinovate să fie pedepsite conform normelor legale în vigoare.

  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Asociația Presei Independente
  • Centrul de Investigații Jurnalistice
  • Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova
  • Uniunea Jurnaliştilor din Moldova
Copyright, 2011 API    
Daca ati gasit eroare va rugam sa contactati administratorul site-ului: pmacovei@api.md