Harta sitului
 
Home   APInfo   Noutati   2013   septembrie  

Calendar

31.10.2013 Aniversarea ziarului "Jurmal de Chişinău"
detalii 

Despre API
Membri API
APInfo
Publicaţii
Reforma Justiţiei
Fototeca
Publicitate

Arhiva

Publicitate

API oferă posibilitatea de a plasa la preţuri avantajoase publicitatea Dvs în 18 ziare naţionale cu un tiraj de pîna la 104257 exemplare.

Alegeţi oricare din cele 2 pachete oferite:

Contacte API:

str. Romana 2/2,
etajul 1, mun. Chişinău,
Republica Moldova,
MD-2005
Tel: +37322 220996
Fax: +37322 203686
E-mail: api@api.md

25 septembrie 2013
REPORTER SPECIAL: Apartamente la preţ redus pentru judecători

Angajaţii instanţelor judecătoreşti, ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi judecătorii care nu au locuinţe sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în raza municipiului Chişinău, vor putea să-şi cumpere apartamente la un preţ redus faţă de cel de pe piaţă. La ora actuală, la CSM sunt înregistrate 270 de cereri din partea acestora.

Consiliul Superior al Magistraturii a încheiat, la 30 iulie curent, două contracte cu firma „Basconslux” SRL, potrivit cărora vor fi costruite două blocuri locative în municipiul Chişinău - pe străzile Vasile Alecsandri şi Ceucari. Nichifor Corochii, preşedintele CSM, declară că terenurile unde vor fi construite blocurile aparţin cu drept de folosinţă Consiliului Superior al Magistraturii, acesta fiind beneficiarul unei cote de 40% din spaţiile locuibile, adică 220 de apartamente. Locuinţele vor fi repartizate angajaţilor din sistemul judiciar la un preţ redus comparativ cu cel de piaţă, deoarece terenurile aparţin CSM. „Nu pot să vă spun care va fi preţul pentru un metru pătrat, dar cu siguranţă va fi unul mic”, precizează Corochii.

Cinci judecători vor decide proprietarii celor 220 de apartamente

Angajaţii instanţelor de judecată şi ai CSM care locuiesc în municipiul Chişinău şi au nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor de trai, au putut depune la CSM, până la 20 septembrie curent, dosarul cu actele necesare pentru obţinerea unei locuinţe. Potrivit Regulamentului privind selectarea solicitanţilor înscrişi în lista angajaţilor în sistemul judiciar care necesită îmbunătăţirea condiţiilor de trai, şi-au putut depune dosarul judecătorii instanţelor din Chişinău care nu dispun de spaţiu locativ sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în raza municipiului, şi judecătorii care domiciliază în capitală, însă activează în alte instanţe din ţară şi nu sunt asiguraţi cu spaţiu locativ la locul de muncă sau dispun de un spaţiu locativ insuficient în Chişinău. De asemenea, au putut solicita îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi angajaţii instanţelor judecătoreşti, dar şi angajaţii CSM. O condiţie esenţială pe care trebuie să o îndeplinească solicitanţii este ca, la data depunerii cererii, să aibă un stagiu în sistemul judiciar nu mai mic de şase luni.

Ioana Chironeţ, şefa Aparatului CSM, afirmă că, până în prezent, au fost depuse 270 de cereri, dintre care 65 au parvenit de la judecători, iar timp de o lună o comisie specială va studia dosarele. Din componenţa acestei comisii fac parte: Dumitru Visterniceanu şi Dina Rotarciuc - membri ai CSM; Liliana Catan, judecător al Curţii de Apel Chişinău; Alexandru Gheorghieş, preşedinte al Curţii de Apel Bălţi şi Serghei Gubenco, preşedinte al Judecătoriei Comrat.

Lista solicitanţilor selectaţi va fi publicată pe site-ul CSM

Iana Spinei, expert la Organizaţia Transparency International – Moldova (TI-Moldova), susţine că ar fi necesar ca lista cu solicitanţii care au fost selectaţi să fie făcută publică. De asemenea, ar fi bine să fie publicate concluziile şi argumentele comisiei în baza cărora au fost selectaţi solicitanţii.

La rândul său, Nichifor Corochii ne-a declarat că selectarea solicitanţilor înscrişi în lista anjajaţilor din sistemul judiciar care necesită îmbunătăţirea condiţiilor de trai prin metodă ipotecară se va face în baza examinării cererilor şi a actelor depuse de către aceştia (documente care atestă că solicitantul activează actualmente în cadrul sistemului judiciar, că are stagiu de muncă în sistemul judiciar, componenţa familiei şi situaţia privind condiţiile de trai). „Pentru a asigura o transparenţă maximă, lista celor selectaţi va fi publicată pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii şi a Asociaţiei Judecătorilor după 20 octombrie 2013”, a precizat Nichifor Corochii. Preşedintele CSM a mai menţionat că, potrivit contractelor, un bloc locativ va fi dat în exploatare peste doi ani, iar altul - peste trei ani. În această perioadă, solicitanţii trebuie să achite integral preţul pentru apartamentele procurate.

Lilia ZahariaAdăugaţi un comentariu

Nume,Prenume

Comentariu

Virsta

Sexul

Masculin Feminin

E-mail

Copyright, 2011 API    
Daca ati gasit eroare va rugam sa contactati administratorul site-ului: pmacovei@api.md