Din luna august, în cadrul Asociației Presei Independente (API) va funcționa Centrul de consultanță și asistență pentru instituțiile mass-media independente regionale. Un asemenea centru a funcționat și în perioada 2014-2018, acum însă el va fi reorganizat, iar numărul de potențiali beneficiari va fi extins. Astfel, în perioada august 2020 – iunie 2021, șase experți în diferite domenii vor oferi gratuit servicii de consultanță și asistență redacțiilor membre API, dar și instituțiilor mass-media regionale care nu sunt membre API dar întrunesc criteriile minime[1] de independență editorială și integritate profesională.
Centrul de consultanță și asistență va fi reactivat datorită unui proiect finanțat de Ambasada SUA în R. Moldova în scopul creșterii sustenabilității și a funcționalității instituțiilor mass-media independente. În cadrul Centrului vor activa șase experți/experte în următoarele domenii: management media și publicitate, jurisprudență, IT, web design, machetare și design print, management financiar și contabilitate. Consultanța și asistența va cuprinde următorul spectru de servicii:
Experții Centrului de consultanță și asistență pentru instituțiile mass-media independente regionale vor oferi consultații la distanță, iar în unele cazuri se vor deplasa și în regiuni pentru a le oferi redacțiilor solicitante asistență la fața locului. Comenzile de consultanță și asistență vor putea fi solicitate printr-o aplicație care în scurt timp va putea fi accesată pe pagina web www.api.md.
Totodată, pentru a consolida capacitățile și abilitățile profesionale ale angajaților instituțiilor mass-media independente, experții Centrului de consultanță și asistență vor desfășura în următoarele 10 luni traininguri online specializate pentru colaboratorii redacțiilor.
Pentru mai multe detalii, contactați API la numărul de telefon 022/220995, persoană de contact - Ion Mazur.
Proiectul “Program de asistență pentru mass-media regionale independente”, este implementat de Asociaţia Presei Independente (API) şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.
[1] - să nu fie afiliate politic; - să nu aibă în calitate de fondatori și/sau administratori partide și alte formațiuni politice, instituții sau autorități locale/centrale sau reprezentanți ai acestora; - să semneze și să respecte prevederile Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.