În rezultatul unui concurs public, Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) au selectat 10 jurnaliști din mass-media națională și locală/regională care vor fi membri ai rețelei „Jurnalism în domeniul apărării și securității” (JAS). Rețeaua de jurnaliști JAS a fost constituită în cadrul unui program finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova, prin care API și CID NATO își propun să contribuie la consolidarea cunoștințelor membrilor rețelei, astfel încât aceștia să poată expune problemele complexe din domeniile apărării și a securității într-un mod ușor de înțeles pentru publicul larg.
Jurnaliștii selectați vor beneficia de un program de formare profesională (ateliere, cluburi de presă, schimb de experiență, vizită de studiu, concurs de materiale jurnalistice), în cadrul căruia vor cunoaște mai bine provocările la nivel național și internațional în ce privește securitatea și apărarea, dar și tehnicile jurnalistice de relatare a acestor subiecte complexe. Atelierele vor fi conduse de experți naționali și internaționali în domeniul mass-media și securitate.
Iată ce spun câțiva dintre jurnaliștii selectați pentru programul JAS:
Lansarea proiectului „Jurnalism în domeniul apărării și securității” va avea loc în cadrul primului Club de presă JAS care se va desfășura în format on-line pe 22 septembrie 2020, cu începere de la ora 16.00. Tema discuției la Clubul de presă este „Impactul COVID-19 asupra securității regionale”. Mai multe detalii despre eveniment vor apărea pe paginile web ale API și CID NATO și pe pagina evenimentului din rețeaua Facebook.
Proiectul „Jurnalism în domeniul apărării și securității” este implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.