en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Ateliere pentru media: „Cum verificăm informațiile despre Covid-19 și vaccinare”

Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md invită jurnaliștii și studenții de la facultățile de jurnalism la o serie de trei workshop-uri în format online, la care participanții vor învăța cum să abordeze dezinformările și speculațiile despre noul coronavirus și despre vaccinare și se vor familiariza cu tehnici online de verificare a informației. Formatorii atelierelor sunt jurnaliști de investigație și cercetători de la cunoscute redacții de fact-checking din Georgia (MythDetector.ge) și Lituania (DebunkEU.org).

Primul workshop se va desfășuta vineri, 20 august 2021, și va fi facilitat de Viktoras Daukšas și Fabio Belafatti, doi cercetători de la portalul de fact-checking din Lituania DebunkEU.org. Experții vor prezenta metode de identificare a surselor primare ale dezinformării, în baza unor exemple dezmințite de acest portal.

Viktoras Daukšas are peste 15 ani de experiență în dezvoltarea tehnologiilor online și a ajutat la crearea unor servicii electronice de succes din statele baltice, inclusiv platforma online DebunkEU.org. Colegul său Fabio Belafatti este doctorand la Universitatea din Groningen, deține un master în domeniul politicii în Orientul Mijlociu și are un deceniu de experiență în domeniul cercetării în media academică și de consultanță.

Următoarele două workshop-uri se vor desfășura la 23 și 24 august 2021 și vor fi facilitate de expertele de la Fundația de Dezvoltare în domeniul Media (Media Development Foundation) din Georgia Tamar Kintsurashvili, Maiko Ratiani și Mariam Dangadze. MDF gestionează portalul de verificare a faptelor MythDetector.ge care este semnatar al Codului de etică al  Rețelei internaționale de verificare a faptelor (IFCN) a Institutului Poynter și parteneră cu rețeaua Facebook în lupta împotriva dezinformării în cadrul programului de verificare a faptelor. Expertele vor prezenta instrumente online de documentare a dezinformărilor despre coronavirus și vaccinare (verificarea surselor, imaginilor foto și video, geolocației unui site etc.), mesajele și teoriile conspirației comune pentru statele din Estul Europei, exemple de surse credibile pentru verificarea faptelor etc.

Tamar Kintsurashvili este redactor-șef al portalului MythDetector.ge și conduce proiectul de tineret al Deutsche Welle Akademie Myth Detector Lab for Media Literacy in Georgia, menit să îmbunătățească gândirea critică a tinerilor și capacitatea de a stabili fiabilitatea surselor și a conținutului de știri. Este autoarea și co-autoarea numeroaselor cercetări și publicații despre discursurile de ură, propagandă, alfabetizarea mediatică, alte domenii. Maiko Ratiani este verificatoare de informații și cercetătoare la MythDetector.ge, unde documentează propaganda și dezinformarea anti-occidentală în mass-media georgiană. Mariam Dangadze este cercetătoare și formatoare de alfabetizare media.

Atelierele vor avea loc în format online, cu o durată de până la 3 ore fiecare, limba de lucru este engleza, agenda și linkul de conexiune vor fi transmise persoanelor selectate.

Doritorii și doritoarele de a participa la workshop-uri sunt rugaţi/rugate să transmită un e-mail la adresa lilia.zaharia@api.md cu mențiunea: „Workshop” până la sfârșitul zilei de 19 august 2021, cu indicarea numelui, prenumelui, redacţiei unde activează și un telefon de contact. Persoanele selectate vor fi contactate.

Pentru informații suplimentare: 069646492 (Lilia Zaharia)

Această activitate este realizată în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu susținerea financiară a USAID. Conținutul anunțului este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Consolidarea rezilienței publicului larg și a jurnaliștilor în fața noilor provocări informaționale”, implementat de Asociația Presei Independente (API), și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale UNICEF.

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work