en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Au fost făcute totalurile campaniei „Cere socoteală pentru banii publici!” în anul 2011
Foto: API

La 29 februarie a.c., la Chişinău a avut loc masa rotundă de evaluare a activităţilor de monitorizare a transparenţei şi eficienţei utilizării banilor publici în mun. Chişinău în cadrul campaniei “Cere socoteală pentru banii publici!”. La eveniment au participat peste 30 de funcţionari din administraţia municipală, şefi ai direcţiilor generale ale Consiliului Municipal, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Agenţiei Achiziţii Publice, Curţii de Conturi, experţi şi jurnalişti.

În perioada iunie 2011 – februarie 2012, un grup de monitorizare, format din jurnalişti, cetăţeni şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale s-au implicat în controlul transparenţei procesului de elaborarea şi executare a bugetului municipal şi în monitorizarea selectivă a utilizării banilor publici în cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport şi Direcţiei Generale Asistenţă Socială din municipiul Chişinău. Rezultatele monitorizării au fost fost reflectate în rapoartele trimestriale care au conţinut constatările şi recomandările echipei de monitorizare, în 18 articole publicate la rubrica „Cere socoteală pentru banii publici!” în publicaţia “Ziarul de Gardă”, 12 reportaje tematice şi un film documentar, prezentate la postul public de Televiziune Moldova 1.

Valeriu Chiţan, membru al Curţii de Conturi a apreciat iniţiativa acestui proiect: „Salutăm ideea implementării unor astfel de proiecte şi susţinem astfel de iniţiative, deoarece sunt desfăşurate activităţi similare cu cele desfăşurate de noi”.

Petru Macovei, director-executiv API a declarat că scopul proiectului a fost implicarea cât mai activă a cetăţenilor în activităţile de control public a banilor publici: „Cetăţenii trebuie să cunoască cum sunt gestionaţi banii publici, iar în cadrul campaniei noi am vrut să le amintim locuitorilor capitalei că ei au dreptul să ceară socoteală autorităţilor pentru cheltuirea banilor publici”.

La rândul lor, membrii echipei de monitorizare (Vasile Cioaric, Lilia Zaharia, Stela Jemna, Emilia Zgârvaci) şi consultanta proiectului Galina Colun au menţionat că Primăria şi Consiliul Municipal Chişinău au restanţe în asigurarea transparenţei reale a procesului de elaborare şi executare a bugetului municipal, iar implicarea cetăţenilor şi a grupurilor de interes în procesul de elaborare a bugetului trebuie sporită. Nu este suficient de transparent şi bine planificat nici procesul de achiziţii publice, ceea ce alimentează percepţia corupţiei, iar ca rezultat al nerespectării clauzelor contractuale de către agenţii economici care câştigă licitaţiile publice uneori au de suferit beneficiarii direcţi, în special copiii.

La masa rotundă au fost prezentate şi unele recomandări ale echipei de monitorizare în scopul sporirii transparenţei utilizării banilor publici.

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Monitorizarea utilizării banilor publici la Chişinău şi Bălţi”, implementat de API cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work