La 29 februarie a.c., la Chişinău a avut loc masa rotundă de evaluare a activităţilor de monitorizare a transparenţei şi eficienţei utilizării banilor publici în mun. Chişinău în cadrul campaniei “Cere socoteală pentru banii publici!”. La eveniment au participat peste 30 de funcţionari din administraţia municipală, şefi ai direcţiilor generale ale Consiliului Municipal, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Agenţiei Achiziţii Publice, Curţii de Conturi, experţi şi jurnalişti.
În perioada iunie 2011 – februarie 2012, un grup de monitorizare, format din jurnalişti, cetăţeni şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale s-au implicat în controlul transparenţei procesului de elaborarea şi executare a bugetului municipal şi în monitorizarea selectivă a utilizării banilor publici în cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport şi Direcţiei Generale Asistenţă Socială din municipiul Chişinău. Rezultatele monitorizării au fost fost reflectate în rapoartele trimestriale care au conţinut constatările şi recomandările echipei de monitorizare, în 18 articole publicate la rubrica „Cere socoteală pentru banii publici!” în publicaţia “Ziarul de Gardă”, 12 reportaje tematice şi un film documentar, prezentate la postul public de Televiziune Moldova 1.
Valeriu Chiţan, membru al Curţii de Conturi a apreciat iniţiativa acestui proiect: „Salutăm ideea implementării unor astfel de proiecte şi susţinem astfel de iniţiative, deoarece sunt desfăşurate activităţi similare cu cele desfăşurate de noi”.
Petru Macovei, director-executiv API a declarat că scopul proiectului a fost implicarea cât mai activă a cetăţenilor în activităţile de control public a banilor publici: „Cetăţenii trebuie să cunoască cum sunt gestionaţi banii publici, iar în cadrul campaniei noi am vrut să le amintim locuitorilor capitalei că ei au dreptul să ceară socoteală autorităţilor pentru cheltuirea banilor publici”.
La rândul lor, membrii echipei de monitorizare (Vasile Cioaric, Lilia Zaharia, Stela Jemna, Emilia Zgârvaci) şi consultanta proiectului Galina Colun au menţionat că Primăria şi Consiliul Municipal Chişinău au restanţe în asigurarea transparenţei reale a procesului de elaborare şi executare a bugetului municipal, iar implicarea cetăţenilor şi a grupurilor de interes în procesul de elaborare a bugetului trebuie sporită. Nu este suficient de transparent şi bine planificat nici procesul de achiziţii publice, ceea ce alimentează percepţia corupţiei, iar ca rezultat al nerespectării clauzelor contractuale de către agenţii economici care câştigă licitaţiile publice uneori au de suferit beneficiarii direcţi, în special copiii.
La masa rotundă au fost prezentate şi unele recomandări ale echipei de monitorizare în scopul sporirii transparenţei utilizării banilor publici.
Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Monitorizarea utilizării banilor publici la Chişinău şi Bălţi”, implementat de API cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova.