en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Au fost premiate cele mai bune investigații jurnalistice ale anului 2019
Foto: API

Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) au premiat câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2019”. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Forumului mass-media 2019 care s-a desfășurat la 4-5 noiembrie 2019.

Concursul desfășurat de API și Fundaţia Friedrich Naumann are scopul de a stimula jurnaliștii de investigație din Republica Moldova și a aprecia meritele acestora în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi.

La cele două categorii ale concursului: investigația anului în mass-media națională și investigația anului în mass-media locală/regională, au fost depuse în total 14 investigații publicate în perioada 10 noiembrie 2018 – 15 octombrie 2019. Dosarele au fost evaluate de un juriu format din experți în jurnalism, investigații jurnalistice, anticorupție, conform mai multor criterii, între care corespunderea standardelor jurnalismului de investigație, complexitatea subiectului, impactul investigației asupra problemei pe care o abordează și altele.

Autorii celor mai bune investigații jurnalistice au fost anunțat și premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2019. La categoria „Investigația anului 2019 în mass-media națională”, locul I nu a fost oferit, în schimb pentru locurile II și III au fost desemnate câte două investigații câștigătoare, locul II –  „Șefi pe viață la FMF: Afacerea „Fotbalul” (autori Anatolie Eșanu și Victor Moșneag, „Ziarul de Gardă”) și „Operațiunea TRANSPORT” (autor Constantin Celac), iar locul III – „Numărătoarea” (Liuba Șevciuc, RISE Moldova) și „Paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoţului în lege Makena” (Julieta Savițchi, Centrul de Investigații Jurnalistice).

La categoria „Investigația anului 2019 în mass-media locală/regională” pe locul I s-a clasat investigația „De 10 ani orașul Cupcini, raionul Edineț nu mai are apă potabilă la robinet”, realizată de echipa de jurnaliști Dumitru Pelin și Irina Baxan de la portalul Nordnews.md din Bălți, pe locul II investigația „Investiţii mâncate de rugina nepăsării şi a ignoranţei”, autor Tudor Iașcenco de la ziarul „Cuvântul” din Rezina, iar pe locul III investigația „Spaţiile verzi din Orhei, „parfumate” din buget cu milioane de lei”, autoare Tatiana Djamanov de la Radio Orhei.

În calitate de premii, fiecare câștigător al concursului va putea aplica în 2020 pentru o bursă a Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, în valoare de 500 până la 1000 Euro pentru realizarea unei investigații la tema corupției/delapidării alocațiilor financiare din asistența europeană oferită Republicii Moldova. De asemenea, autorilor celor mai bune investigații ale anului 2019 le-au fost înmânate certificate care garantează plata unor onorarii pentru transmiterea dreptului de traducere și republicare a investigațiilor în alte surse media. Premiile au fost înmânate de Raimar Wagner, Consilier proiect România și Republica Moldova, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work