Peste 107 mii de angajaţi ai instituţiilor bugetare vor beneficia în luna februarie 2012 de un premiu echivalent cu un salariu lunar de funcţie (salariu tarifar).
În baza Hotărârii Guvernului adoptată la 25 ianuarie 2012, premiul anual va fi acordat angajaţilor din instituţiile de cultură şi artă; medico-sanitare şi de asistenţă socială; cultura fizică şi sport; domeniul ştiinţei şi inovării; din alte instituţii bugetare, precum şi personalului cu specialităţi complexe din instituţiile de învăţământ, salarizarea cărora se efectuează în baza Reţelei tarifare unice (cu excepţia cadrelor didactice, corpului profesoral, militarilor, efectivului de trupă şi corpului de comandă).
Maria Modârcă, lucrător social în comuna Ghidighici, municipiul Chişinău, este una din bugetarii care vor primi acest premiu. Pentru ea cei 12 beneficiari de care are îngrijeşte sunt persoane pe care le vede zilnic şi îi ajută cu ce poate. „Sunt cinci pensionari cu grad de invaliditate şi şapte după limita de vârstă. Vă daţi seama că pentru ei este important atât ajutorul fizic, cât şi o vorbă bună”, remarcă Maria Modârcă.
La familia Cionac, Maria Modârcă vine de cel puţin trei ori pe săptămână. În aceeaşi casă sunt doi beneficiari ai ei - mătuşa Parascovia şi fratele ei Anton. Vera Ponomari, şefa Serviciului Îngrijire Socială la Domiciliu a Direcţiei Asistenţă Socială Buiucani, sector din care face parte comuna Ghidighici explică că atunci când persoanele în vârstă nu au rude de gradul întâi care să aibă grijă de ei, atunci ei au dreptul la asistenţa unui lucrător social. „Ambele persoane nu sunt apte de muncă, bătrâna are 73 de ani, nu are copii şi nici rude care să o îngrijească, iar fratele mătuşii Parascovia este bolnav. Iată de ce ei au nevoie ca cineva să le cumpere produse alimentare, medicamente şi să le aducă câte o căldare cu apă”, conchide Vera Ponomari. Mătuşa Parascovia este mulţumită de serviciile prestate de Maria Modârcă şi afirmă că doar o persoană cu suflet mare poate să facă acest lucru. ”Pentru ca să ne ajute, ea face un drum lung până ca să ajungă la noi”, spune mătuşa Parascovia, arătând într-o altă parte a satului.
Dintr-un capăt de sat în altul, cu doar 800 lei
Maria Modârcă afirmă că într-adevăr beneficiarii săi locuiesc departe unii de alţii, iar zilnic trebuie să parcurgă mai mulţi kilometri pe jos. „Atunci când le cumpăr produse alimentare şi sunt cu genţile pline, dealul e mai dificil de urcat”, afirmă lucrătorul social. „M-am obişnuit făcând acest lucru timp de 17 ani, iar aceste dealuri care le urc nu mi se mai par obositoare”, mărturiseşte femeia, fără să regrete un pic ceea ce face.
De la familia Cionac până la mătuşa Fevronia Panu, persoană cu dizabilităţi, Maria Modârcă trebuie să parcurgă aproape patru km pe jos. Mătuşa are 64 de ani şi are gradul întâi de invaliditate. Ea susţine că uneori este nevoită să cheme lucrătorul social în fiecare zi. „Sufăr de diabet zaharat, iar când mi se face rău, sun la ea şi îmi aduce medicamentele necesare sau îmi cumpără produsele alimentare permise”, spune mătuşa Fevronia.
Aceasta este activitatea zilnică a Mariei Modârcă, lucrător social în comuna Ghidighici. Ea le cumpără produse alimentare celor 12 beneficiari, le plăteşte facturile, le face programare la medic, le primeşte pensia, le aduce apă. Pentru tot acest lucru ea primeşte lunar de la stat 815 lei, salariul tarifar a unui lucrător social cu vechime în muncă.
Veronica Berliba, şefă adjunct a Direcţiei Asistenţă Socială Buiucani, din capitală spune că acest premiu anual va fi bine-venit lucrătorilor sociali. ”Să ştiţi că salariul lunar al unui lucrător social începător este de 780 lei, a unui lucrător cu experienţă – peste 800 lei. Vă daţi seama că premiul care îl vor primi în această lună va fi foarte util”, menţionează Veronica Berliba.
Maria Modârcă s-a bucurat mult când a auzit vestea că în luna februarie va primi un premiu echivalent cu un salariu. „Nu e mult, dar să ştiţi că pentru noi la ţară care nu avem prea multe surse financiare, orice bănuţ este o bucurie”, remarcă femeia.
Premiaţi numai după merit
Acest premiu va fi acordat în luna februarie 2012, pentru activitatea desfăşurată în anul 2011, calculată proporţional cu timpul efectiv lucrat. Articolul 32 alineat (3) al Legii nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede că „Premiul anual poate fi redus sau anulat salariaţilor care, în cursul anului, au desfăşurat o activitate profesională ineficientă sau necorespunzătoare ori au avut încălcări pentru care au fost sancţionaţi disciplinar”. Această acţiune o poate întreprinde conducătorul unităţii bugetare, doar după consultarea salariaţilor sau a reprezentanţilor acestora.
Elena Căpăţână, şefa Serviciului de presă din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, explică că acest premiu va fi echivalent cu salariul de funcţie al angajatului, fără suplimentele pe care le primeşte. „Dacă salariul angajatului este de 1500 lei, dar el primeşte cu suplimente 2000, atunci premiul anual va fi echivalent cu 1500 lei, conform salariului tarifar”, menţionează Elena Căpăţână.
Suma totală alocată pentru plata acestor premii este estimată la circa 113 mil. lei, mijloace prevăzute în baza Legii bugetului pentru anul 2012.
An bogat şi pentru alte categorii de salariaţi
În aceeaşi şedinţă din 25 ianuarie 2012, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că de la 1 ianuarie 2012, salariile de bază pentru militari, efectivul de trupă şi corpul de comandă, angajaţi în serviciul organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, salarizaţi în baza reţelei tarifare unice, vor fi majorate cu 19 %. De această majorare vor beneficia circa 20 mii de angajaţi din organele apărării naţionale, alocându-se din bugetul de stat, circa 154 milioane lei.
Hotărârea de majorarea a salariilor pentru aceste categorii de angajaţi a fost luată în conformitate cu prevederile Legii nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, precum şi în baza prevederilor cadrului bugetar pe termen mediu 2012-2014.