en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Câștigătoarele concursului de materiale de soluții au participat la un training internațional la Varșovia
Vizită de studiu la redacția Gazetei Wyborcza
Foto: Irina Soltan, jurnalistă Agora.md

În perioada 11-16 septembrie 2022, trei jurnaliste din Republica Moldova au participat la un training internațional pe tema jurnalismului de soluții care a avut loc în Varșovia, Polonia. Jurnalistele sunt câștigătoare ale concursului național de materiale jurnalistice de soluții, lansat în februarie 2022 de Asociația Presei Independente (API) și redacția portalului Moldova.org, cu sprijinul FOJO Media Institute (Suedia) și suportul financiar al Institutului Suedez (SI) și al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida). La training au mai participat jurnaliști și jurnaliste din Ucraina, Belarus, Federația Rusă, Armenia.

Irina Soltan de la Agora.md și Yuliana Volcova de la Bas-TV au fost desemnate câștigătoare  urmare a evaluării materialelor jurnalistice în baza mai multor criterii, iar cea de-a treia jurnalistă Georgeta Carasiucenco a fost delegată de către redacția parteneră la organizarea concursului.

În capitala Poloniei, jurnalistele au avut parte de un program amplu de activități, inclusiv vizite de studiu la diverse redacții, cum ar fi Gazeta Radomszczańska, Gazeta Wyborcza, Gazeta Polityka. „Întâlnirile la redacții mi-au arătat o altă perspectivă a jurnalismului practicat în Polonia. Jurnaliștii de acolo nu se rezumă la documentarea și publicarea istoriilor cu subiecte de mare importanță, dar organizează și diferite activități de sensibilizare cu implicarea publicului. În unele cazuri, au desfășurat evenimente publice cu participarea factorilor de decizie în cadrul cărora au discutat despre articolele publicate, alteori au organizat evenimente de crowdfunding”, spune Georgeta Carasiucenco de la Moldova.org.

În cadrul trainingului a avut loc și un atelier de lucru cu genericul „Cum lucrăm cu jurnalismul care duce la schimbări în societate?”, iar participanții au făcut schimb de opinii despre jurnalismul de soluții și nu doar. În opinia Yulianei Volcova de la Bas-TV, jurnalismul de soluții este un know-how care formează o gândire pozitivă în rândul cititorilor, pentru că se pune accent pe rezolvarea unei probleme. În plus, aceste materiale încurajează activiștii civici să acționeze.

Vizita în Varșovia s-a finalizat cu un workshop, la care s-a pus accent pe identificarea subiectelor și surselor, a unui unghi de soluții și pe intervievarea protagoniștilor. Irina Soltan de la Agora.md spune că urmare a acestui training și-a format un tablou mai clar despre structura unui material de soluții, despre întrebările care trebuie adresate intervievaților și despre să procedeze pentru a nu fi învinuiți de publicitate ascunsă sau de promovarea imaginii cuiva în aceste materiale jurnalistice. „Cursurile au fost utile și la capitolul identificare surse și subiecte pentru materiale de soluții. Am conștientizat că soluțiile pot veni și din exteriorul țării, ceea ce voi aplica și în viitoarele mele materiale”, a menționat jurnalista.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work