Primăriile a trei localităţi – satul Băhrineşti, raionul Floreşti, oraşul Cantemir şi comuna Calfa, raionul Anenii Noi, au fost premiate pentru acţiunile eficiente de implicare a cetăţenilor în procesul decizional în anul 2012. Aceste primării au câştigat concursul „Cea mai bună acţiune de implicare a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor”, desfăşurat de Asociaţia Presei Independente (API) în cadrul unui proiect susţinut financiar de Programul Buna Guvernare al Fundaţia Soros-Moldova.
Rezultatele concursului au fost anunţate la masa rotundă „Implicarea cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor şi în monitorizarea îndeplinirii deciziilor adoptate: realităţile anului 2012” care a avut loc vineri, 29 martie 2013, la Chişinău. Premiul întâi, în sumă de 1000 USD, a fost decernat primăriei satului Băhrineşti din raionul Floreşti (primar – Feodosia Bunescu) pentru acţiunea „Băhrineşti, satul cu 12 primari”, în cadrul căreia sunt desemnaţi lunar câte 12 locuitori care îndeplinesc voluntar atribuţiile de „primar de sector”, informând cetăţenii despre problemele comunităţii şi consultându-i privind posibilele soluţii. Premiul doi, în sumă de 700 USD, a fost decernat primăriei oraşului Cantemir (primar – Roman Ciubaciuc) pentru câteva acţiuni de implicare cetăţenească în adoptarea deciziilor de importanţă comunitară şi realizarea acestora în parteneriat cu societatea civilă. Premiul trei, în sumă de 500 USD, i-a revenit primăriei comunei Calfa, raionul Anenii Noi (primar – Ludmila Ceaglic) pentru acţiuni de implicare a locuitorilor în identificarea soluţiilor pentru două probleme stringente ale comunei: lipsa unui sistem modern de aprovizionare cu apă în localitatea Calfa Nouă şi asigurarea cu energie termică din biomasă pentru instituţia preşcolară. În total, la concursul „Cea mai bună acţiune de implicare a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor” şi-au depus dosarele 12 primării din ţară.
În cadrul mesei rotunde au fost anunţate şi rezultatele concursului pentru mass-media locale „Cea mai eficientă campanie media de monitorizare a utilizării banilor publici”. Premiul întâi nu a fost oferit, de premiul doi (400 USD) s-a învrednicit redacţia ziarului „Cuvântul” din Rezina, iar premiul trei (300 USD) i-a revenit redacţiei portalului www.colonita.eu.
Concursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului “Promovarea bunelor practici de monitorizare a procesului decizional la nivel local”, implementat de API. În cadrul proiectului, au mai fost editate zece ediţii ale paginii de promovare a implicării în viaţa comunităţii „Activ” care au fost inserate lunar în 15 ziare, au avut loc dezbateri regionale la tema implicării în procesul decizional şi monitorizării utilizării banilor publici, au fost realizate investigaţii jurnalistice privind gestionarea fondurilor publice. Proiectul este parte a campaniei media „Cere socoteală pentru banii publici!”, desfăşurată de API suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.