en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Colaboratorii portalurilor din regiuni învață din experiența colegilor lor din Capitală

Despre inovație și narațiune în media online au discutat 17 reporteri și redactori ai unor portaluri de știri regionale la primul training desfășurat de API în cadrul Programului de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni.

În rezultatul unui concurs deschis, API a selectat 10 portaluri beneficiare din diferite regiuni ale țării care sunt beneficiarele Programului: Observatorul.md (Soroca), Ziuadeazi.md (Cahul), Tuk.md (Taraclia), Cuvintul.md (Rezina), Albasat.md (Nisporeni), Bas-tv.md (Basarabeasca), Estcurier.md (Criuleni), Radioorhei.info (Orhei), Gazetadesud.md (Cimișilia), Hn24.net (Hâncești). Pentru a consolida capacitățile și abilitățile editoriale și de management ale portalurilor regionale, a fost planificat un ciclu de instruiri, asistență în accesarea piețelor, dar și un concurs de subgranturi pentru dezvoltarea tehnică și crearea de noi conținuturi. În cadrul Programului, va fi stimulat procesul de transfer de experiență de la portalurile de știri naționale către colegii lor din regiuni.

La 17-18 septembrie 2020, colaboratorii portalurilor regionale au învățat din experiența portalului Agora.md, la trainingul ținut de editora-șefă a acestui portal Victoria Dumbravă. Cum trebuie să arate un material media online, unde găsim subiecte interesante publicului, cum facem planul de conținut în baza indicatorilor de trafic și de audiență, cum facem „conserve” – aceste și alte teme au fost discutate în timpul trainingului, iar participanții împărțiți în grupuri de lucru au identificat soluții pentru diferite probleme editoriale. Victoria Dumbravă a răspuns la întrebările despre activitatea portalului Agora.md, a făcut o mică analiză și a venit cu recomandări pentru portalurile beneficiare ale Programului. 

Reporterii și redactorii portalurilor regionale au remarcat caracterul interactiv al trainingului și utilitatea informațiilor prezentate. Tatiana Pantilei, Albasat.md: „A fost un training captivant, am invățat multe lucruri noi, care îmi vor fi de folos în viitor, cu siguranță”; Svetlana Cernov, Estcurier.md: „Bine structurat și interactiv. Mi-au fost utile informațiile despre organizarea muncii la un portal, micile secrete prezentate de Victoria din activitatea echipei Agora. Și critica e binevenită, pentru că întotdeauna e bine să știi cum arăți dintr-o parte!”; Constantin Celac, Gazetadesud.md: „Mi-au fost utile informațiile despre adaptarea SEO a articolelor. Am notat și lista de instrumente pentru crearea infograficelor, timelapse, quiz-uri și alte elemente grafice și inovații media”; Tatiana Djamanov, Radioorhei.info: „S-a mers pe exemple, s-a discutat liber și asta a contat. Mai ales ca trainera e practiciană. Ea a explicat lucrurile simplu și în cunoștință de situația  site-urilor „mici”, a lucrului pe on-line la nivel local”; Anton Zabelinschii, Cuvintul.md: „Au fost interesante exercițiile practice și, în general, posibilitatea de a asculta și a asimila experiența, sfaturile și sugestiile celor „mai mari”.

Următorul training din cadrul Programului se va axa pe jurnalismul de soluții, iar în calitate de traineri vor fi colaboratorii portalului Moldova.org.

Programul de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni este realizat de Asociația Presei Independente (API) cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work