en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Contabili şi directori de ziare familiarizaţi cu standarde noi de contabilitate
Mai mulţi contabili şi directori de la ziarele membre API au fost familiarizaţi cu standarde noi de contabilitate în cadrul unui training specializat
Foto: API

La 1 ianuarie 2015, Republica Moldova va trece la standarde noi de contabilitate. În scopul de a facilita accesul contabililor la informaţii privind reglementările şi politicile noi în domeniu, a metodelor eficiente de trecere de la sistemul vechi la cel nou etc., API a organizat la 27 iunie 2014  trainingul „Standarde noi de contabilitate: particularităţi şi metode de tranziţie”.

În anul curent, standardele naţionale de contabilitate, instrucţiunile metodice de implementare şi planul general de conturi contabile se aplică cu titlu de recomandare, iar din anul viitor vor fi obligatorii pentru toate entităţile comerciale. Contabili şi directori de la ziarele membre ale API au fost instruiţi cum să soluţioneze problemele şi dilemele apărute în perioada de tranziţie către un sistem nou de contabilitate. Aceştia au însuşit termeni şi noţiuni noi, cum să ţină pasul cu schimbările frecvente din legislaţie, folosind anumite metode şi practici existente. Participanţii au remarcat că acest proces de trecere este unul dificil şi anevoios şi solicită multe cunoştinţe şi abilităţi. Subiectele cel mai des abordate au vizat: contabilitatea investiţiilor imobiliare, contabilitatea stocurilor, a veniturilor şi cheltuielilor, a capitalului propriu, diferenţe de curs şi de sumă, deprecierea activelor, creanţe şi investiţii  financiare.

Trainerul Ghenadie Negară, expert în contabilitate, a menţionat că cele mai mari dificultăţi în procesul de tranziţie la noile reglementări contabile vizează actualizarea soft-urilor contabile în raport cu planul de conturi contabile. Acest fapt a influenţat foarte mult şi a determinat amânarea până în prezent a aplicării obligatorii a noilor standarde de contabilitate. G. Negară a afirmat că directorii entităţilor ar trebui să conlucreze eficient cu firmele de soft contabil pentru a avea softul pregătit până la sfârşitul anului curent, în caz contrar „dificultăţile” vor dura mai mult timp. Vorbind despre problemele cu care se confruntă contabilii, inclusiv cei de la API, expertul a remarcat: „Una din problemele de baza este deprinderea. Foarte mulţi contabili încă nu „acceptă" noile standarde contabile, invocând argumentul că standardele vechi sunt foarte bune. O altă problemă, nu mai puţin importantă, este şi necunoaşterea prevederilor noilor standarde, chiar dacă de principiu aceste norme nu sunt revoluţionare”. G. Negară s-a arătat convins că studierea noilor reglementări contabile, prin participarea la diferite seminare şi training-uri, inclusiv studierea personală a acestora, va permite depăşirea acestor bariere.

Unii participanţi s-au arătat mulţumiţi atât de prestaţia expertului, cât şi de organizarea atelierului propriu zis. Tudor Iaşcenco, directorul ziarului „Cuvântul” (Rezina) a menţionat: „Suntem foarte mulţumiţi că s-a organizat acest seminar. Activitatea economică  a ziarelor este una specifică, iar informaţii despre anumite particularităţi este greu de obţinut din alte surse. Pentru noi este important să ştim de unde vine banul, cum îl cheltuim eficient, fără pierderi, dar şi cum să economisim, să facem în aşa fel încât să avem o dezvoltare durabilă”.

Nadejda Şevciuc, contabil,  ziarul „Est Curier” (Criuleni) susţine că organizarea unor astfel de instruiri este foarte importantă pentru contabili. „În general, asemenea training-uri se fac foarte rar, dar ele sunt extrem de necesare, deoarece în legislaţia moldovenească au loc schimbări frecvente, care sunt greu de urmărit. În asemenea situaţii e foarte bine când în ajutor ne vin experţii, cum este cazul atelierului dat”, a opinat N. Şevciuc.

Trainingul a fost organizat de API în cadrul proiectului: „Informarea obiectivă privind reforma în sectorul judiciar din Republica Moldova”, finanţat de USAID Rule of Law Institutional Strengthening Program (ROLISP).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work