29 mai 2020 este termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit
Din 2017, contribuabilii persoane fizice pot direcționa, la alegere, 2% din impozitul lor pe venit reținut pentru anul precedent, către o organizație necomercială sau un cult religios. Asociația Presei Independente (API) face parte din cele 841 de asociații obștești, fundații, instituții private și culte religioase ce pot beneficia de mecanismul prevăzut în „Legea 2%”.
Ce prevede „Legea 2%”?
Mecanismul de desemnare procentuală (numit și mecanismul 2%) este o modalitate indirectă prin care statul susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale și a cultelor. Statul renunță la 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi le permite acestora să decidă cine va beneficia de această sumă. Ungaria este prima țară din Europa care a implementat acest mecanism în anul 1997. În prezent, mecanisme similare mai există în Polonia, Slovacia, Lituania și România.
Cum direcționezi 2%?
1. Alege un beneficiar din Lista Beneficiarilor desemnării procentuale (de exemplu, Asociația Presei Independente (API) figurează cu numărul 25 în listă);
2. Notează Numărul de identificare de stat (IDNO) al beneficiarului ales - 1010620004936 este IDNO-ul API;
3. Completează Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Formular CET 18);
4. În secțiunea „Desemnarea procentuală” a Declarației cu privire la impozitul pe venit (ultima pagină, secțiunea M în Formularul CET 18) introdu Codul fiscal (IDNO) al beneficiarului ales (vezi pasul 2);
5. Prezintă organului fiscal (fie pe suport de hârtie, fie în format electronic) Declarația (Formular CET 18) nu mai târziu de 29 mai 2020;
6. Achită obligațiile privind impozitul pe venit în termen, în cazul în care există obligația spre plată.
Descarcă Formularul CET 18
Asociația Presei Independente (API) este una din cele mai importante organizații mass-media din Republica Moldova care de peste 20 de ani promovează și oferă asistență presei independente și jurnaliștilor neafiliați politic. API realizează programe de susținere a dezvoltării mass-mediei independente, desfășoară activități de advocacy pentru îmbunătățirea legislației în domeniu, organizează traininguri, webinare, ateliere de lucru pentru diferite categorii de colaboratori ai instituțiilor mass-media. API a inițiat și desfășoară cu succes campanii de informare și educare de interes public major, cum ar fi: Campania împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, Campania de monitorizare a transparenței și eficienței procesului bugetar „Cere socoteală pentru banii publici!”. API gestionează portalurile www.MoldovaCurata.md, www.Stopfals.md, www.Mediaforum.md. Pagina web a API este www.api.md.
De asemenea, API asigură secretariatul Consiliului de Presă de Republica Moldova (www.Consiliuldepresa.md) – structură națională de autoreglementare jurnalistică, care examinează plângerile consumatorilor de produse media în baza Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
ATENȚIE: Cele 2% sunt direcționate din impozitul deja achitat de contribuabili, și nu din alte venituri. Direcționarea celor 2% nu înseamnă costuri suplimentare. În felul acesta, fiecare contribuabil poate decide modul în care va fi repartizat de către stat o parte din impozitul pe venitul său. Acești bani sunt o parte a bugetului de stat.
Asociația Presei Independente (API) vă mulțumește pentru contribuție!