La 25 ianuarie 2012, Guvernul RM a aprobat un set de amendamente ce vizează excluderea obligativităţii trecerii examenului medical înainte de căsătorie. Astfel, potrivit deciziei, investigaţiile prealabile vor fi efectuate la dorinţa cuplului, în mod individual, fiind asigurată confidenţialitatea în procesul medical. Prin urmare, dacă proiectul aprobat de Guvern va fi adoptat de parlamentari, unele articole din Codul Familiei vor fi modificate.
În luna mai, Doina Botnari, din satul Tochile-Răducani, raionul Leova, se va căsători cu alesul inimii sale Ion Gumeniţă, din satul vecin. Tinerii susţin că nu au depus la Oficiul Stării Civile cererea pentru înregistrarea căsătoriei, dar, susţin că neapărat vor trece controlul medical pe care urmează să-l treacă cuplurile înainte de căsătorie.
Doina susţine că ar fi bine ca acest control medical să rămână obligatoriu, deoarece aşa pot fi depistate maladiile care nu pot fi depistate din cauza că bolnavii nu au nici un simptom. „Niciodată nu ne ajunge timp să facem un examen medical de rutină, iar dacă acesta nu va mai fi obligatoriu, cred că foarte puţine cupluri vor recurge la el”, spune Doina. Tânăra menţionează că în pericol pot fi supuşi viitorii copii, iată de ce tinerii care se căsătoresc trebuie să treacă acest control medical, chiar dacă le ia mai mult timp pentru investigaţiile medicale.
Elena Oleinic, şefa Oficiul Stării Civile al sectorului Botanica, din mun. Chişinău, susţine că atunci când tinerii depun cererea pentru înregistrarea căsătoriei, li se dă o îndreptare la medicul de familie pentru ca să treacă un examen medical.
Haritina Orlic, şefa Secţiei Medicină de Familie din cadrul Asociaţiei Medicale Teritoriale Centru, spune că nu este de acord cu intenţia Guvernului de a exclude obligativitatea efectuării controlului medical înainte de căsătorie, deoarece această procedură se face cu scopuri profilactice. „În acest certificat se menţionează doar că persoana a trecut un examen medical înainte de căsătorie. Nu văd nici o încălcare a confidenţialităţii”, afirmă Haritina Orlic.
Nici Valentina Sprincean, şefa Centrului de Sănătate a Femeii din cadrul Asociaţiei Medicale Teritoriale Centru, nu este de acord cu aceste amendamente propuse de Guvern. „Cuplul trebuie să treacă obligatoriu un examen profilactic înainte de a forma o familie şi concepe un copil. Dacă acest control va fi benevol, vă asigur că foarte puţini tineri vor trece pragul medicului de familie înainte de căsătorie. Potrivit Codului Familiei rezultatele examenului medical sunt comunicate doar persoanei care a fost examinată”, susţine Valentina Sprincean.
Ea mai spune că sunt supuse examenului medical gratuit, în instituţiile medicale teritoriale persoanele (de vârstă reproductivă) ce au depus cerere pentru înregistrarea căsătoriei. “Instituţiile medicale sunt obligate ca în 10 zile după adresarea tinerilor, să efectueze examinarea medicală necesară, eliberând certificatul medical despre rezultatele examinării”, spune Valentina Sprincean.
Specialista susţine că acest examen obligatoriu include: examenul clinic la medicul de sector (internist, generalist, medic de familie); examenul la medicul ginecolog; investigaţii paraclinice; analiza sângelui la reacţia Vassermann; analiza sângelui la SIDA; analiza glucozei în sânge; Roentgenografia. “În cazul depistării la ambii tineri a unor dereglări genetice ce pot dezvolta maladii ereditare grave la viitorii copii, prin consiliul medicilor geneticieni (nu mai puţin de doi), este eliberat un certificat medical privind contraindicaţia naşterii copiilor la acest cuplu”, argumentează medicul.
Valentina Sprincean afirmă că acest examen profilactic are numai avantaje, deoarece instituţiile medicale, prin cabinetele de planificare a familiei, asigură instruirea tinerilor privind igiena familială, relaţiile sexuale şi planificarea familiei etc.
Elena Oleinic afirmă că nu poate fi înregistrată căsătoria dacă partenerii nu au trecut controlul medical obligatoriu. „În Codul Familiei al RM este menţionat că persoanele care doresc să se căsătorească sânt supuse unui examen medical gratuit obligatoriu, iar încălcarea acestui articol prevede nulitatea căsătoriei. Organele stării civile înregistrează căsătoria numai după examinarea stării sănătăţii tinerilor şi după ce aceştia au primit instruirea necesară la specialiştii cabinetului de planificare a familiei”, susţine şefa Oficiului Stării Civile al sectorului Botanica, din Chişinău.
Conform amendamentelor aprobate de Guvernul R.M în ianuarie 2012, examenul medical înainte de căsătorie se va face doar la solicitarea cuplului şi cu acordul în scris al acestora. Proiectul de lege urmează să fie examinat și supus votului în Parlament.