en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Creșterea profesională continuă a jurnaliștilor contribuie la dezvoltarea redacțiilor regionale membre API
Foto: API

În perioada martie-iulie 2022, zece jurnaliști și alți colaboratori de la redacțiile membre ale Asociației Presei Independente (API) au participat la un program de stagii. Stagiarii au fost găzduiți de mai multe redacții naționale: portalul Diez.md, proiectele media de investigație RISE Moldova și CU SENS, postul de televiziune TV8, Radio Chișinău, Ziarul de Gardă și portalul Agora.md.

Stagiarii au preluat din experiența colegilor din redacțiile naționale privind documentarea și realizarea investigațiilor jurnalistice, producțiile radio și TV, publicitate, promovare și specificul audienței online.

Promovarea eficientă a produselor media determină o vizibilitate mai mare a instituției mass-media, trafic în creștere pe site și, respectiv, un număr mai mare de clienți de publicitate. Pentru a contribui eficient la dezvoltarea acestui segment, reportera Valeria Prisacari de la „Observatorul de Nord” a preluat bune practici de la portalul Diez.md. „Am înțeles că e bine să creștem audiența pe rețelele de socializare Facebook, Instagram și Telegram și să oferim mesaje atractive și interesante celor care pot fi potențiali clienți de publicitate. Am lucrat împreună cu colegii de la Diez.md la prezentarea redacției noastre și la o listă cu potențiale companii internaționale, care ar putea fi clienții noștri de publicitate”, menționează Valeria Prisacari. 

Aspectele ce vizează pregătirea și documentarea unor subiecte rămân a fi actuale și utile pentru dezvoltarea continuă a abilităților jurnaliștilor. „Am învățat să identific un subiect de investigație, să fac predocumentare, să pregătesc solicitări de informații. În acest proces de documentare, am înțeles greșelile pe care le fac și am primit recomandări și sfaturi utile de la colegii de la RISE Moldova, pentru a lucra eficient cu bazele de date și metode de căutare a informațiilor”, spune Carolina Buimestru, colaboratoare la revista Natura.

Dezvoltarea complexă a platformelor online presupune și dezvoltarea abilităților de producție video, mai lungi sau mai scurte care necesită cunoștinte tehnice specifice. Veaceslav Radulov, reporter la portalul Nokta.md, și-a petrecut stagiul la postul de televiziune TV8 și a participat la procesele de filmare ale emisiunilor TV. „Am învățat cum să aranjez mai bine camerele și invitații în studio. Am primit mai multe sfaturi despre distribuția luminii într-un studio de filmări, schimbarea cadrelor și ce trebuie să pregătească un producător, pentru ca transferul cadrelor să fie unul reușit”, precizează Veaceslav Radulov.

Programul de stagii a fost organizat în cadrul proiectului „Instruiri și transfer de bune practici pentru profesionalizarea mass-media independente”, implementat de Asociaţia Presei Independente şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work