en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Deputaţi şi miniştri fără locuinţe

Potrivit declaraţiilor de venituri şi proprietate ale deputaţilor şi miniştrilor pentru anul 2011, plasate pe paginile web ale Parlamentului şi a Guvernului, 40 de deputaţi şi 11 membri ai Cabinetului de Miniştri nu au nici un bun imobil în proprietate.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei Centrale de Control (CCC), a declarat în cadrul primei şedinţe a CCC din acest an că multe persoane cu funcţii publice nu doresc să-şi declare veniturile şi proprietăţile. Totodată, unii demnitari includ date eronate în declaraţiile pe care le depun, iar la rubrica “bunuri imobile” multe persoane cu funcţii publice nu au declarat nimic. “Unii declaranţi au citit rubricile din formularul declaraţiei, dar nu s-au documentat ce prevede legea, iar în lege scrie foarte clar că trebuie declarate toate proprietăţile familiei”, a mai spus V. Ioniţă.

Potrivit art.7 al Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere nr. 1264-XV din 19.07.2002, “(1) Declaraţia se face în scris pe propria răspundere a declarantului şi cuprinde informaţii şi date despre veniturile şi bunurile proprii, veniturile şi bunurile comune şi cele ce aparţin soţiei (soţului), precum şi cele ale copiilor minori şi ale persoanelor aflate la întreţinerea depunătorului declaraţiei”. Totodată, declaraţiile trebuie să conţină şi informaţiile privind înstrăinarea proprietăţii fie contra plată, fie gratuit în timpul exercitării mandatului sau a atribuţiilor de serviciu.

Cu toate acestea, mulţi demnitari de stat au inclus în declaraţii doar o parte din venituri sau proprietăţi, reieşind că nu prea au bunuri imobile, nu deţin locuinţă sau lot de pământ. Astfel, 40 din cei 97 deputaţi care şi-au plasat declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2011 pe site-ul Parlamentului, nu au nici un bun imobil. Este vorba de: Iurie Chiorescu, Igor Corman, Vladimir Saharneanu, Zinaida Greceanîi, Anatolie Dimitriu, Alexandru Cimbriciuc, Petru Ştirbate, Irina Vlah, Violeta Ivanov, Ghenadie Morcov, Igor Vremea, Vladimir Vitiuc, Zurabi Todua, Marc Tkaciuk, Ina Şupac, Sergiu Stati, Serghei Sîrbu, Gheorghe Popa, Oleg Reidman, Mihail Poleanschi, Alexandr Petkov, Eduard Muşuc, Iurie Muntean, Mihail Mocan, Victor Mîndru, Anatolie Gorila, Oleg Garizan, Ion Ceban, Tatiana Botnariuc, Veaceslav Bondari, Alexandr Banicov, Galina Balmoş, Iurie Apostolachi, Tudor Deliu, Gheorghe Mocan, Andrei Vacarciuc, Lilian Zaporojan, Oleg Bodrug, Gheorghe Anghel, Iurie Bolboceanu.

Nici unii miniştri nu o duc mai bine. Potrivit declaraţiilor de venituri pentru anul 2011, publicate pe pagina web a Guvernului, nu au nici un bun în proprietate 11 membri ai Cabinetului: ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă, ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi, ministrul Tineretului şi Sportului Ion Cebanu, ministrul Justiţiei Oleg Efrim, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa,ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Anatolie Şalaru, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei Valentina Buliga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan, ministrul Mediului Gheorghe Şalaru şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei Gheorghe Duca.

Veaceslav Ioniţă spune că până la 1 martie 2012 Comisia Centrală de Control trebuie să verifice dacă datele incluse în declaraţiile persoanelor cu funcţii publice sunt veridice: “Veniturile sunt mai greu de verificat, iată de ce în mare parte vom atrage atenţia pe veridicitatea proprietăţilor declarate. Atunci când vezi o foaie albă, poţi pune la îndoială dacă persoanele cu funcţii publice şi-au declarat veniturile şi proprietăţile corect”.

Pentru nedeclararea veniturilor şi proprietăţii sau pentru fals în declaraţii, art. 330 Codul Penal prevede „pedeapsa cu amendă în mărime de la 300 la 500 unităţi convenţionale, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani”. Aceleaşi acţiuni săvârşite de o persoană cu înaltă funcţie de răspundere se pedepsesc cu amendă de la 500 la 1000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani. Preşedintele CCC afirmă că, în decursul mai multor ani, pentru nedepunerea declaraţiilor de venituri şi proprietate au fost iniţiate doar cinci dosare, însă nimeni nu a fost pedepsit. „Anual, sute de persoane cu funcţii publice nu depun declaraţii, alte câteva sute scriu în declaraţii doar ceea ce le convine...”, mai spune V. Ioniţă.

Secretarul CCC Vadim Enicov ne-a declarat că, până la 9 februarie 2012, au fost înregistrate 1767 declaraţii de venituri şi proprietate ale persoanelor cu funcţii publice, din totalul de aproximativ 2700 persoane care trebuiau să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul 2011.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work