en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Despre jurnalismul în format video: de la simplu la complex
Foto: API

În ziua de azi, jurnaliștii trebuie să fie polifuncționali, adică să poată face mai multe lucruri, nu doar să realizeze materiale obiective și bine documentate. Mai nou, jurnaliștii trebuie să facă față și noilor provocări tehnologice, dacă vor să-și mențină și chiar să-și crească audiența. Despre jurnalismul în format video, inclusiv „micile secrete” care îi pot ajuta să facă filmări calitative cu diferite dispozitive, au vorbit colaboratorii portalurilor de știri din diferite orașe ale țării, beneficiare ale Programului API de asistență pentru dezvoltarea surselor online în regiuni.

Cele două zile ale trainingului „Video-jurnalismul: de la simplu la complex” (Chișinău, 28-29 iunie 2021) au fost planificate astfel, încât cei 16 participanții să afle lucruri noi și să-și consolideze cunoștințele teoretice cu abilități practice. În prima zi, unul dintre traineri, Gabriel Encev, le-a oferit mai multe informații despre filmările cu telefonul mobil și utilizarea stabilizatorului, inclusiv tipurile de mișcări și sfaturi cum să faci filmări calitative cu stabilizatorul. „Pentru o imagine calitativă cel mai important factor este lumina. Dacă vrem să facem o imagine bună, căutăm lumină suplimentară sau de la geam și încercăm să obținem imaginea perfectă chiar din prima încercare”, le-a spus Gabriel participanților și le-a arătat tipurile de mișcări cu stabilizatorul pentru a capta imagini bune pentru reportaje și interviuri.

API a oferit fiecărei redacții câte un stabilizator de tip OSMO, cu care participanții la training au făcut exerciții practice, realizând de sine stătător sau în echipe video-uri pe anumite teme, cu telefonul mobil și stabilizatorul. Expertul i-a încurajat pe cei prezenți să utilizeze cât mai des această modalitate de filmare în activitatea lor jurnalistică. Ghenadie Lupacescu de la portalul Studio-L.md al postului de televiziune cu același nume din orașul Căușeni, a apreciat dispozitivul: „Este un lucru minunat, e mic și îl folosești foarte ușor. E o tehnologie mult mai bună, decât cele pe care le foloseam până acum”.

În a doua zi a trainingului, al doilea expert Denis Tcaci le-a povestit participanților despre aspectele tehnice pentru filmări bune în studio, dar și pe teren, cum selectăm cadrele, cum montăm și alte detalii importante care contribuie la un produs final de calitate. „Trebuie să înțelegem că tot ceea ce facem ca produs jurnalistic transmite publicului un anumit mesaj. Iată de ce este important cum arată produsul final și cum îl înțelege publicul. Trebuie să știm din start ce anume mergem să filmăm, iar montajul începe înainte de a porni camera de luat vederi. În video-jurnalism tot ce nu se vede, nu există! Iar dacă produsul final nu este pe placul publicului, vina este doar a noastră”, a menționat Denis.

La finalul trainingului Alina Topal de la postul de televiziune BasTV și portalul Bas-tv.md din Basarabeasca, a dat asigurări că rezultatele trainingului vor putea fi văzute foarte curând:  „A fost un training util și foarte practic. Am învățat cum se folosește stabilizatorul pentru filmări calitative cu telefonul mobil și care sunt criteriile tehnice de care trebuie să ținem cont la elaborarea unor video-uri de succes în platoul de televiziune. Cu siguranță vom utiliza cunoștințele acumulate la elaborarea reportajelor și emisiunilor noastre, iar succesele le veți putea urmări în viitorul apropiat”.

Programul de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni a fost lansat de API în iunie 2020, iar cele 10 portaluri au beneficiat de instruiri în domeniul jurnalismului online, jurnalismului de soluții, dezbaterilor pe teme de interes comunitar și de mini-granturi pentru dezvoltarea capacităților tehnice și a conținutului editorial.

Programul de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni este realizat de Asociația Presei Independente (API) cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work