en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ei au stat la începuturi...

Fondatorii API își amintesc despre primii pași în constituirea organizației

Tudor IAȘCENCO, directorul ziarului ”Cuvântul”, primul Președinte al API:

- În martie 1997, redactorii-șefi ai primelor ziare independente locale, fondate pe parcursul anilor 1995-1996, am fost invitaţi la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), la o întâlnire cu jurnalista americană Judy Yablonky, care se afla într-o vizită de documentare la Chişinău. După ce fiecare am povestit istoriile şi planurile noastre, iar dna Yablonky – despre standardele presei libere din Occident, s-a ajuns la discuții despre eventuale măsuri care să contribuie la dezvoltarea presei independente din Republica Moldova. Toţi ne confruntam practic cu aceleaşi probleme: resurse financiare limitate, relaţii proaste cu autorităţile, lipsa de experienţă în businessul media, dotare tehnică foarte slabă etc. Mai întâi am convenit să formăm o reţea informală, să facem schimb de informaţii privind modalităţile de soluţionare a problemelor din activitatea de zi cu zi, să facem schimb de materiale jurnalistice etc. Ulterior, dna Yablonky a vizitat redacţiile noastre, luând cunoştinţă, la faţa locului, de condiţiile în care activăm. În luna iulie 1997, când ne-am întrunit toţi la CJI, în urma discuţiilor, am ajuns la concluzia că ar fi bine să formăm o asociaţie, prin intermediul căreia am putea soluţiona mai eficient problemele economice, să organizăm instruirea profesională, să asigurăm protecţia juridică a jurnaliştilor, promovarea experienţei acumulate etc. Denumirea organizației a apărut de la sine: ASOCIAȚIA PRESEI INDEPENDENTE (API). Colegii mi-au încredinţat funcţia de preşedinte al API, împuternicindu-mă să elaborez statutul, acordul de constituire, iar după aprobarea acestora de către Adunarea Generală a fondatorilor, să înregistrez organizaţia cu statut de asociaţie neguvernamentală la Ministerul Justiţiei. În luna august, în baza unei contribuții a doamnei Yablonky, trei dintre fondatorii API au beneficiat de o călătorie de stagiere în SUA, unde am luat cunoştinţă de activitatea instituţiilor mass-media americane de toate nivelurile, dar şi a organizaţiilor de media, lucru care ne-a ajutat mult să definitivăm actele de constituire. Astfel, la 29 septembrie 1997, Ministerul Justiţiei a înregistrat Asociaţia Presei Independente.

Ion CIUMEICĂ, redactor „Gazeta de Sud”:

- Am beneficiat de un suport enorm din partea Ambasadei SUA în crearea şi consolidarea API în primii ani de activitate. Îmi amintesc cu emoţii puternice despre vizita în SUA la nici un an de la înregistrarea oficială a organizaţiei, în componenţa unui grup de 10 jurnalişti moldoveni, inclusiv unii din API. Timp de aproape trei săptămâni, am vizitat mai multe redacţii ale ziarelor, posturilor de radio şi televiziune, tipografii, agenţii de presă. În acea perioadă, septembrie 1998, tot ce am văzut şi am auzit ne părea greu de realizat în Moldova, or, multe aspecte legate de dezvoltarea presei ca afacere, de exprimare liberă a opiniilor, de investigaţiile jurnalistice etc., erau puţin cunoscute pentru noi. Aceste vizite au fost extrem de utile. În plus, am beneficiat în primii ani de la constituire, de echipament tehnic, programe pentru calculatoare, alt gen de suport. Acest lucru ne-a ajutat enorm să ne constituim ca instituţii mass-media independente de autorităţi şi partidele politice. Este foarte important să ne păstrăm şi să consolidăm această independenţă.

Vitalie CAZACU, directorul Agenției de știri DECA-press:

- API a fost creată din dorinţa jurnaliştilor şi a editorilor de a fi independenţi de stat și de grupările politice. Consider că, în mare parte, datorită acestei asocieri, astăzi, ziarele independente locale, care au reușit să supraviețuiască, constituie cea mai valoroasă parte a presei din Republica Moldova. Sigur că nu a mers exact așa cum visam noi atunci, dar API este în continuare cea mai reprezentativă și mai importantă asociație de media de la noi. Guvernările vin și se duc, dar API rămâne. Deși a fost un proiect al unor oameni visători, asociația a devenit un simbol al independenței presei de la noi. Vreau să ne amintim de Ana Curcudel, care a fost printre cei opt fondatori ai API. Din păcate, Ana a plecat dintre noi, dar va rămâne unul dintre cei mai luminoși oameni pe care i-a avut API. O jurnalistă excepțională și un prieten adevărat, o pierdere grea pentru jurnalismul din R. Moldova.

Gheorghe Motricală, directorul ziarului “Est-Curier”:

- În anii `90 ai secolului trecut totul era confuz, poate chiar riscant, ținând cont de situația social-politică și economică gravă din țară. Crearea API a fost o decizie pe care ne-am asumat-o și pe care nu o regretăm. Au urmat mai multe seminare, traininguri cu experți din Polonia, SUA, România, Olanda, care, de altfel, au dat peste cap o bună parte din cunoștințele în materie de jurnalism acumulate pe parcursul celor cinci ani de studii la facultate. Ulterior, vizitele de documentare la diferite redacții din țările respective ne-au ajutat să însușim practicile europene în ceea ce privește editarea unui ziar competitiv sub aspect de conținut, design etc. Publicitatea, un segment aproape străin pentru noi la acel moment, a avut o importanță aparte în toți acești 20 de ani și, în pofida faptului că piața publicitară în Moldova dintotdeauna a fost închisă pentru presa neangajată, experiențele colegilor din afară ne-au fost de mare folos.

 

Victor Rusu, fost director al ziarului „Gazeta de Vest”:

- Îmi aduc aminte că anul 1996 a fost unul de cotitură pentru presa locală din Nisporeni. Conducerea raionului, „incomodată” de atitudinea critică a ziarului raional în raport cu mai multe acţiuni netransparente în utilizarea banului public, a decis să rezolve problema prin... lichidarea „organului” său de presă. Motivul oficial declarat – lipsa resurselor financiare. Dar, bine a zis cine a zis că tot răul cu binele lui. Rămași, practic, pe drumuri, am fost impuși de situaţie să căutăm soluții. Grație ajutorului acordat de colegi, am prins la curaj, rezolvând, rând pe rând, problemele legate de înregistrarea publicației, pregătirea primului număr, iar la 31 august, de Ziua Limbii Române, la Nisporeni a apărut primul număr al ziarului independent „Gazeta de Vest” (autorităţile au refuzat categoric să ne ofere dreptul de a prelua denumirea vechea a fostului ziar raional „Crai Nou”). A fost o primă victorie, însă era doar un început. Un început greu, anevoios, cu un viitor mai mult decât incert. Împreună cu colegii de la ziarele locale, porniți pe calea independenței, căutam mereu soluţii de supraviețuire. Astfel, anul 1997 a devenit unul crucial pentru presa independentă din Moldova. Greu de spus, cred eu, cum ar fi supraviețuit presa liberă, în special cea locală, fără eforturile depuse de API pe parcursul acestor două decenii. Astăzi mă bucur că API a rămas, neabătut, organizaţie promotoare a adevăratelor valori democratice, dând mereu exemplu de demnitate, verticalitate, înalt profesionalism. Bravo! Felicitări şi la mai mult şi la mai mare, dragi colegi de la API!

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work