en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Elementele multimedia sunt indispensabile pentru redacțiile care vor să surprindă publicul
Foto: API

Demonstrat – elementele multimedia sunt apreciate de public, iar colaborările dintre redacțiile regionale și naționale trebuie să treacă de etapa „concurențăși să genereze avantaje pentru ambele părți. Despre asta s-a discutat la un atelier de schimb de bune practici în multimedia, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) la 4 iunie 2021. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Presa locală profesionistă – conținut de calitate pentru cetățeni”, finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Multimedia nu este despre teorie, ci despre practică

Redacția „Expresul” de la Ungheni este una dintre beneficiarele proiectului, iar membrii echipei recunosc că, odată cu testarea mai multor produse interactive, reacția publicului nu s-a lăsat așteptată. Natalia Junghietu, directoare „Expresul”: „Dacă până la pandemie mergeam în teritoriu și făceam texte, video, reportaje foto, la un moment dat pandemia a pus punct ieși­­­­rilor în teritoriu și atunci a trebuit să facem și altceva pe lângă textele despre pandemie și statistica COVID-19. Am testat mai multe produse, am început să facem podcasturi, teste și video-uri interactive, care ne-au adus neașteptat de multe vizualizări și impact, mai ales la temele care țin de orașul nostru și evenimentele pe care oamenii le cunosc. Ne-am convins că elementele multimedia sunt importante pentru publicul nostru, de aceea vrem să le dezvoltăm. Cu cât mai multe elemente multimedia vom realiza, cu atât vom avea mai mulți utilizatori pe site și rețelele sociale. Oamenii vor ceva nou și asta trebuie să le dăm, totodată trebuie să facem materiale calitative și atractive”.

Cifrele care reflectă succesul nostru sunt numărul  de abonați

Experta Victoria Dumbravă, editoră Agora.md, spune că primul bun pe care îl are o redacție este site-ul și trebuie să exploateze la maxim tot potențialul acestei platforme: „Multimedia nu este despre teorie, este despre practică, trebuie să încercați de toate, iar aprecierile publicului o să vă arate dacă faceți bine sau trebuie să încercați altceva”.

În discuții, experta a lansat ideea despre îmbunătățirea cooperării dintre redacțiile locale și cele naționale. „Poveștile de viață din satele țării sunt interesante pentru toți, iar uneori aceste istorii nu pot fi găsite în redacția din capitală, astfel că va exista întotdeauna interes pentru aceste materiale, trebuie doar ca ele să fie prezentate interesant și promovate, ca să ajungă la cât mai multă lume, ulterior, fiind preluate de alte media, care să facă trimitere la autorii din redacțiile regionale”, a menționat V. Dumbravă.

La rândul său, Dumitru Gordaș, redacția „SP” din Bălți, a accentuat: „Noi avem experiență de preluare a conținutului și de schimb de produse cu alte redacții. Un avantaj este și faptul că atunci când alte site-uri fac trimitere la site-ul vostru, acesta va apărea mai des în motoarele de căutare. Google va considera că acesta este un site cu autoritate și îl va recomanda altor platforme și motoare de căutare, inclusiv internaționale. De exemplu Esp.md a avut preluări în media din Ucraina”.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Presa locală profesionistă – conținut de calitate pentru cetățeni”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work