en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Guvernele trebuie să protejeze rolul esențial al jurnaliștilor în domeniul democrației, în special în perioadele de criză
Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić

Într-o declarație publicată înainte de Ziua Mondială a Libertății Presei la 3 mai, Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, invită guvernele să evite restricționarea libertății mass-media în timpul crizei COVID-19.

„Guvernele se confruntă cu provocări fără precedent în timpul crizei COVID-19, dar situația nu trebuie folosită pentru tăcere sau a împiedica jurnaliștii", a declarat Secretarul general.

„Mass-media trebuie să fie liberă să raporteze asupra tuturor aspectelor crizei. Jurnaliștii au un rol cheie și o responsabilitate specială pentru furnizarea de informații în timp util, corecte și fiabile. Acestea trebuie să poată examina deciziile autorităților ca răspuns la pandemie. Prin raportarea responsabilă, jurnaliștii pot contribui, de asemenea, la prevenirea răspândirii panicii și la evidențierea unor exemple pozitive de solidaritate în societățile noastre. Am fost impresionată și încurajată personal de numeroasele rapoarte media pe care le-am văzut despre cetățeni care se ajută reciproc, precum și de îngrijitori, asistenți medicali, medici și alți „eroi" în prima linie a acestei crize."

Secretarul general și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rezultatele raportului anual al Platformei Consiliului pentru Europa pentru Protecția Jurnalismului și a Siguranţei Jurnaliștilor, compilat de 14 ONG-uri pentru libertatea presei, subliniind o tendință de violență și intimidare împotriva jurnaliștilor în ultima perioadă de an.

„Din păcate, continuă tendința îngrijorătoare de violență și intimidare împotriva jurnaliștilor observați în ultimii ani. Prea mulți jurnaliști sunt în închisoare și există prea multe cazuri de impunitate pentru uciderea jurnaliștilor. De asemenea, sunt conștientă de situația economică dificilă în care se găsesc mulți jurnaliști în ziua de azi", a spus ea.

Secretarul general a încurajat statele membre să protejeze rolul jurnaliștilor în calitate de „gardieni" și ca o parte importantă a controlului și echilibrului necesar într-o societate democratică. Raportul pentru anul 2020 al Platformei pentru Protecția Jurnalismului și a Siguranței Jurnaliștilor, publicat ieri de 14 ONG-uri internaționale, enumeră 142 de amenințări grave la adresa jurnaliștilor din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Acesta include 33 de atacuri fizice împotriva jurnaliștilor, 17 noi cazuri de detenție și închisoare, 43 de cazuri de hărțuire și intimidare și două noi cazuri de impunitate pentru omor.

ONG-urile își exprimă îngrijorarea în legătură cu totalul de 22 de cazuri pendinte de impunitate pentru uciderea jurnaliștilor și afirmă că cel puțin 105 jurnaliști erau în închisoare până la sfârșitul anului 2019.

ONG-urile își exprimă îngrijorarea pentru un total de 22 de cazuri pendinte de impunitate pentru uciderea jurnaliștilor și afirmă că cel puțin 105 jurnaliști erau în închisoare până la sfârșitul anului 2019.

Mesajul video poate fi urmărit aici

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work