en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Informații utile la tema securității pentru jurnaliști și nu numai

Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) au lansat ghidul pentru jurnaliști „Securitatea și agenda securității”, elaborat în cadrul Rețelei JAS - Jurnalism în domeniul Apărării și Securității. Lucrarea conține informații utile pentru o înțelegere mai bună a domeniului complex al apărării și securității, un glosar de termeni specifici și răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări la aceste teme.

„Domeniul apărării și securității deseori reprezintă o adevărată provocare profesională pentru colaboratorii instituțiilor media, iar cunoștințele sumare și înțelegerea superficială influențează la modul direct calitatea informării publicului. Anume pentru a-i ajuta pe jurnaliști să abordeze profesionist această temă captivantă, însă complexă și multidimensională, am și elaborat acest ghid, cu contribuția unor experte bine cunoscute în domeniul securității, dar și a unor jurnaliști experimentați, inclusiv membri JAS. Cu siguranță lucrarea va fi utilă nu doar jurnaliștilor, dar și studenților la jurnalism, comunicare, științe politice, altor persoane interesate de securitate și apărare”, a menționat Petru Macovei, directorul executiv API.

Expertele în securitate Elena Mârzac, directoarea executivă CID NATO, şi Dr. Natalia Albu, conferențiar universitar la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, au subliniat importanţa ghidului ca suport în scrierea unor materialer jurnalistice bine documentate. „Ne dorim să implicam cât mai mulţi jurnalişti în reflectarea acestor subiecte importante. Mai ales că ştirile false au devenit o adevărată ameninţare pentru securitatea statului. Scopul nostru este să vă ajutăm să furnizați publicului informaţii obiective, bazate pe nişte documente, pe nişte repere relevante domeniului securității. Despre securitate şi apărare se vorbeşte foarte puţin, dar sperăm să le dezvoltăm jurnaliștilor „gustul” de a mediatiza subiecte la această temă, în felul acesta să educăm cetăţenii, să-i informăm obiectiv, să le explicăm și să argumentăm care sunt interese noastre naţionale”, a spus E. Mârzac. „A fost important să elaborăm acest ghid pentru a-i ajuta pe cei care îl vor citi să-și consolideze cunoștințele în acest domeniu. Am încercat să venim cu informații suplimentare despre securitate, care nu este numai cea militară, ea se referă la mai multe dimensiuni: economică , politică, chiar şi psihologică. Totodată, să nu uitam de cadrul legislativ care se referă la securitatea naţională, pe care la fel am încercat să-l explicăm în această lucrare”, a completat N. Albu.

Ghidul „Securitatea și agenda securității” a fost tipărit în 500 de exemplare, în limba română, tirajul urmând să fie distribuit facultăților și catedrelor de jurnalism, altor instituții de învățământ, redacțiilor mass-media, organizațiilor neguvernamentale, altor persoane interesate. Ghidul în versiune electronică poate fi descărcat AICI. Doritorii de a obține versiunea tipărită a ghidului ne pot contacta la adresa electronică api@api.md.

Rețeaua jurnaliștilor în domeniul apărării și securității (Rețeaua JAS) a fost constituită în anul 2020 de API și CID NATO în cadrul unui proiect realizat cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova. Scopul proiectului constă în sporirea competențelor și a cunoștințelor tematice ale profesioniștilor media în domeniul securității.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work