en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Instanţele de judecată şi riscul de incendii
Imagine simbol
Foto: www.rusting.ro

Doar jumătate din totalul de 48 de instanţe judecătoreşti, câte sunt în Republica Moldova, dispun de sisteme anti-incendiu.

Judecătoria din Ceardâr-Lunga are un sistem anti-incendiu din anul 2012, când instituţia a fost renovată. Ivan Mola, şeful Secretariatului instanţei de judecată, povesteşte că sistemul anti-incendiu al clădirii este automatizat, iar un angajat îl monitorizează continuu. În 2016 instanţa planifică să-l conecteze la sistemul pazei de stat, pentru a exclude factorul uman.

O situaţie diferită este la Judecătoria Sângerei. Natalia Andriţchi, şefa Secretariatului, spune că instanţa este echipată doar cu stingătoare, deoarece un sistem anti-incendiu performant este costisitor. „Analizăm posibilitatea de achiziţie a unui astfel de sistem, însă un calcul preliminar a arătat că ne va costa vreo 20 de mii de lei, bani pe care la moment nu-i avem”, menţionează ea.

Multe instanţele judecătoreşti nu sunt pregătite pentru un eventual incendiu

În situaţia judecătoriei din Sângerei sunt alte 23 de instanţe din ţară care nu au încă instalate sisteme anti-incendiu. Potrivit celui de-al doilea Raport de Evaluare a Instanţelor Judecătoreşti din Republica Moldova, prezentat la 30 octombrie curent de către Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Programul de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID ROLISP), situaţia la capitolul dotării cu sisteme anti-incendiu nu este tocmai bună, iar analiza tendințelor în perioada anilor 2012-2015 demonstrează că în anul curent starea sistemului anti-incendiu s-a îmbunătățit într-o singură instanță judecătorească.

Diana Ţurcan, ofiţer de presă din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale (SSE), spune că fiecare minister are obligaţia de a-şi elabora regulile departamentale interne privind securitatea anti-incendiară. „Regulamentul trebuie coordonat cu SSE, iar reprezentanţii ministerelor şi departamentelor sunt obligaţi să le respecte. Totodată, pentru a verifica cum se respectă aceste norme, instituţiile sunt verificate periodic, o dată la cinci ani, atât la capitolul apărării împotriva incendiilor, cât şi în domeniul protecţiei civile”, spune D. Ţurcan.

De menţionat că în Raportul de evaluare a instanțelor judecătorești din Republica Moldova sunt descrise schimbările ce țin de infrastructura, automatizarea, volumul de muncă, resursele umane, serviciile pentru public și bugetul instanțelor judecătorești din Republica Moldova în perioada anilor 2012-2015.

 

Lilia Zaharia
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work