en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Întrebări şi răspunsuri despre deetatizarea publicaţiilor periodice publice
Dezbatere la tema deetatizării publicaţiilor periodice publice
Foto: API

Despre problemele în implementarea Legii nr. 221 din 17.09.2010 privind deetatizarea publicaţiilor periodice publice şi modalităţile legale de reorganizare a publicaţiilor finanţate din bugetele publice ale raioanelor şi municipiilor au discutat participanţii la „masa rotundă” organizată la 10 decembrie a.c. de Ministerul Justiţiei şi Asociaţia Presei Independente (API). Au fost invitaţi experţi, conducători şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale care nu au îndeplinit prevederile Legii, redactorii-şefi ai publicaţiilor periodice care urmează să fie deetatizate.

În februarie 2013 a expirat perioada stabilită de Legea 221 pentru reorganizarea prin deetatizare a publicaţiilor periodice finanţate din bani publici, însă în unele raioane continuă să fie alocaţi bani publici pentru publicaţiile consiliilor raionale în condiţii de lipsă de transparenţă şi concurenţă neloială. În cadrul „mesei rotunde”, juristul Eugeniu Rîbca a reiterat că Legea privind deetatizarea publicaţiilor periodice publice prevede trei modalităţi de reorganizare a ziarelor editate de consiliile raionale şi municipale: reorganizarea în „Monitoare oficiale”, privatizarea sau lichidarea.

În acelaşi timp, toate publicaţiile editate din bani publici trebuie reînregistrate şi incluse în Registrul publicaţiilor periodice publice aflat în gestiunea Ministerului Justiţiei, iar în monitoarele oficiale ale raioanelor, municipiilor şi al unităţii teritoriale autonome Găgăuzia vor putea fi publicate doar acte cu caracter normativ şi individual adoptate de autorităţile administraţiei publice locale şi alte informaţii a căror publicare este prevăzută de legislaţia în vigoare. Unii conducători şi consilieri raionali se împotrivesc realizării acestei legi, riscând să fie sancţionaţi. Corina Fusu, vicepreşedinta Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a declarat că toţi trebuie să se conformeze legii: „În timp ce termenele de executare a legii au expirat, unii preşedinţi de raioane şi reprezentanţi ai ziarelor invocă diferite motive pentru a tergiversa acest proces. Ei trebuie să înţeleagă că acest lucru nu poate continua la nesfârşit.

Din februarie 2013 finanţarea publicaţiilor periodice publice din bugetul de stat este ilegală, iar administraţiile trebuie să întreprindă rapid măsuri pentru a intra în legalitate”. De altă parte, Tamara Barosan, redactor-şef al ziarului finanţat de Consiliul raional Edineţ, afirmă că publicaţia „Curierul de Edineţ” este unica sursă de informare din raion: „Dacă sistăm activitatea ziarului, de unde se vor informa locuitorii despre evenimentele care au loc la nivel local?”. În replică, Petru Macovei, directorul executiv API, a spus că jurnaliştii pot să privatizeze ziarul sau să înregistreze o publicaţie independentă, continuând să informeze publicul, dar fără a depinde de indicaţiile funcţionarilor de la raion care utilizează ziarele editate din bani publici în scopuri de promovare a imaginii politicienilor locali. „Este inadmisibil ca un preşedinte de raion desemnat de un partid politic să folosească ziarul editat din banii publici pentru a-şi face PR, pentru că la formarea bugetului contribuie toţi locuitorii indiferent de opţiunea lor politică.

Banii publici trebuie direcţionaţi pentru informarea, conform prevederilor constituţionale, în primul rând despre actele cu caracter normativ de interes public, ceea ce va putea fi făcut prin intermediul „monitoarelor oficiale” locale. Dacă însă bugetele locale dispun de resurse suplimentare şi consilierii decid că ele trebuie îndreptate pentru promovarea unor activităţi sau evenimente locale, acest lucru trebuie să aibă loc în condiţii de transparenţă şi de concurenţă loială: prin licitaţii la care să poată participa orice instituţie mass-media”, a explicat P. Macovei.

Elena Griţco, şefa Direcţiei Organizaţii Necomerciale din cadrul Ministerului Justiţiei şi Pavel Budu, consultant în această direcţie, le-au oferit participanţilor la „masa rotundă” informaţii suplimentare şi consultaţii privind actele necesare pentru reorganizarea şi reînregistrarea publicaţiilor periodice publice, au răspuns la întrebările celor prezenţi la eveniment. Despre regimul de publicare a actelor normative ale autorităţilor publice locale, inclusiv despre proiectul unei legi în acest domeniu a vorbit Diana Cucer, consultant superior în Direcţia elaborarea actelor normative a Ministerului Justiţiei. La „masa rotundă” a fost prezentat şi distribuit ghidul „20 de întrebări şi răspunsuri despre deetatizarea publicaţiilor periodice publice”, editat de API cu suportul Fundaţiei Soros-Moldova ca îndrumar în procesul de deetatizare.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului ”Program de asistenţă în deetatizarea publicaţiilor periodice publice”, implementat de API cu suportul financiar al Programului Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work