În perioada 9 – 10 iunie, reprezentanți și reprezentante ai mass-media regionale au participat la workshopul ”Dezbaterile video: aspecte practice pentru media regională”. Echipele de jurnaliști au primit sfaturi utile pentru pregătirea și desfășurarea dezbaterilor, au aflat cum se comportă moderatorul/moderatoarea în situațiile de criză, au pregătit un set de teme relevante pentru regiunile pe care le reprezintă și au simulat emisiuni live.
Jurnalista Mariana Rață a venit cu câteva sfaturi pentru participanți: ”Meseria noastră nu este să provocăm, dar nici să menajăm, noi lucrăm în interesul cetățenilor. Identificarea corectă a temei, stabilirea invitaților și întrebările bine documentare sunt pilonii unei dezbateri profesioniste. Creați-vă un cerc de experți și experte în care aveți încredere, care vă vor putea ajuta să formulați corect și profesionist întrebările, care vor explica dedesubturile temelor mai complicate. Este foarte important ca moderatorul/moderatoarea să fie foarte pregătit/ă nu doar ca documentare, dar și moral - să poată implica pe toți în dezbatere, să poată ține în frâu discuția.”
Trainerele Natalia Morari și Mariana Rață au subliniat importanța documentării și alegerii corecte a invitaților: ”Este foarte important să știm să alegem intervievatul, să nu fie un produs expirat. O față nouă poate oferi plus valoare emisiunii. Atunci când vă documentați, primul lucru pe care îl faceți este să vedeți absolut totul ce a apărut în presă, ce a mai declarat persoana, ce gafe a mai făcut, ce a zis și deja s-a uitat. Documentarea bună înseamnă să citiți, să analizați, să recapitulați tot ce a fost în ultimii ani, să comparați, vedeți CV-ul intervievatului”.
”Regula de bază a dezbaterii este să nu vă fie frică: să puneți întrebări, să vă supărați cumva invitații. Nu încercați să fiți buni cu ei, trebuie să fiți buni cu publicul vostru. Voi organizați dezbateri pe teme care dor, nu le creați invitaților senzația de confort cu întrebările voastre”, a adăugat Natalia Morari.
Activitate organizată în cadrul proiectului "Start-up-uri în media online în regiunile Moldovei și suport pentru profesionalizarea presei regionale în scopul informării obiective și responsabilizării aleșilor locali" este implementat de către Asociaţia Presei Independente şi este finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.