en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Jurnaliști din regiuni instruiți cum să desfășoare dezbateri pe subiecte de interes public

20 de jurnaliști de la opt instituții mass-media regionale au participat la un webinar tematic, desfășurat de API la 13 noiembrie, în cadrul unei campanii de informare și implicare civică în promovarea bunei guvernări și a drepturilor omului. Jurnaliștii au fost familiarizați cu anumite reguli de desfășurare a dezbaterilor publice, au analizat cele mai frecvente greșeli pe care le comit realizatorii dezbaterilor, soluțiile pentru anumite situații delicate, dar și cum pot fi identificate subiecte interesante de dezbateri, aleși cei mai potriviți invitați etc.

La atelierul online „O dezbatere reușită vs capcane și greșeli de evitat” au participat colaboratori media cu experiență, dar și jurnaliști începători de la opt redacții regionale: ziarele „Observatorul de Nord“ (Soroca) „Cuvântul“ (Rezina) și „Expresul“ (Ungheni), posturile de televiziune BasTV (Basarabeasca), Drochia TV (Drochia), portalurile Nokta.md (Comrat) și Ziuadeazi.md (Cahul) și postul Radio Orhei (Orhei).

În prima parte a instruirii, formatoarea Mariana Rață, jurnalistă și realizatoare de dezbateri la postul de televiziune TV8, s-a referit la diferite aspecte privind organizarea, moderarea, filmarea și promovarea dezbaterilor pe subiecte de interes public. Mariana i-a sfătuit pe jurnaliștii din regiuni să aleagă cele mai potrivite formate de dezbateri, reieșind din scopul pe care-l urmăresc, dar și să elaboreze scenariul ținând cont de subiectul abordat, caracterul invitaților, nivelul lor de pregătire, capacitatea de a vorbi în public și a interacționa. „Alegeți subiectul care „arde” și este conștientizat de comunitatea voastră, iar dacă tema este importantă, iar cetățenii sunt pasivi, creați fundal emoțional ca să-i interesați să participe la dezbateri. La fel, este important să alegeți invitații care să vorbească în contradictoriu. Țineți cont de faptul că unii sunt buni specialiști, dar au emoții în fața camerelor de vedere. Aveți grijă ca invitații să fie apropiați după statutul social și să aibă caractere apropiate, cel impulsiv nu va arată bine alături de unul timid, iar de aceste lucruri depinde dacă veți avea sau nu o dezbatere reușită”, a spus Mariana Rață.

În continuare, formatoarea a vorbit despre cât de important este să ai o încăpere bună, un studio fie și improvizat, să fie iluminat bine, să nu existe obiecte inutile care distrag atenția. „Obiectele de prisos, cum ar fi mobilierul, vazoane cu flori etc., sustrag atenția. Omul se concentrează pe flori, se gândește că și el are acasă așa flori și nu e atent la subiectul discuției. Trebuie să-l ținem conectat la eveniment. Invitații speciali nu trebuie separați de restul sălii, nu trebuie urcați pe scenă, cei de jos se vor simți inferiori, nu se vor implica și nu veți reuși să atingeți obiectivele. Persoanele cheie ale dezbaterii, care vorbesc în contradictoriu, trebuie puși față în față. Psihologii susțin că e mai ușor să te cerți cu cel așezat pe diagonală în fața ta, decât cu cel care stă în linie cu tine sau mai ales la 3 metri distanță”, a menționat Mariana Rață. Experta a oferit soluții pentru anumite situații mai delicate, atunci când invitații nu se prezintă la dezbateri sau când unii invitații creează situații de conflict care pot ieși de sub control, dar și din cei care vorbesc mult, monopolizează discuție etc.   

Până la sfârșitul acestui an, fiecare din cele 8 redacții partenere urmează să desfășoare câte două dezbateri, una la tema bunei guvernări și alta privind drepturile omului. În ultima parte a trainingului, au fost prezentate subiectele pe care redacțiile intenționează să le discute la dezbateri, persoanele pe care intenționează să le invite etc., iar Mariana Rață a venit cu anumite observații și sugestii, referindu-se și la sursele de informare, bazele de date deschise unde jurnaliștii se pot documenta suplimentar în procesul de pregătire pentru dezbateri.

Înregistrarea webinarului de azi poate fi accesat aici.

În cadrul aceluiași program, API a desfășurat anterior alte ateliere online pe temele „Transparență și bună guvernare la nivel local” și „Reflectarea drepturilor omului în mass-media: practici pozitive și greșeli care trebuie evitate.

Persoană de contact: Ion Mazur, e-mail: ion.mazur@api.md, telefon: 022 220995.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Mass-media regionale pentru buna guvernare“, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work