en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Jurnalişti premiaţi pentru promovarea drepturilor persoanelor din grupurile defavorizate

De Ziua Internaţională împotriva discriminării de orice fel, Asociaţia Presei Independente (API) a anunţat rezultatele concursului de materiale jurnalistice la tema promovării drepturilor persoanelor din grupurile defavorizate şi minorităţi. Învingătorii au fost premiaţi cu echipamente necesare în activitatea jurnalistică. Concursul s-a desfăşurat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Egalitate şi Participare Civică.

Concursul „Promovarea drepturilor persoanelor din grupurile defavorizate şi minorităţi” a fost organizat în scopul stimulării unei abordări mai profesioniste în mass-media a subiectelor sensibile despre persoanele din grupurile defavorizate şi minorităţi, a situaţiei şi drepturilor acestora în Republica Moldova. La concurs au putut fi prezentate articole şi reportaje tematice publicate în presa scrisă şi on-line, în perioada octombrie 2011 - septembrie 2012.

În cadrul concursului au aplicat 32 de jurnalişti de la diferite instituţii media din ţară, cu un total de 86 de articole/reportaje. Juriul compus din jurnalişti şi experţi în domeniul promovării drepturilor persoanelor din grupurile defavorizate şi minorităţi a selectat şase câştigători, materialele cărora au răspuns în totalitate criteriilor concursului: relevanţa materialului şi corespunderea lui cu tematica concursului, impactul subiectului asupra problemei; profesionalismul realizării şi respectarea normelor deontologice; documentarea şi lucrul cu sursele de informaţie; promovarea toleranţei şi nediscriminare. Totodată, s-a luat în calcul şi periodicitatea abordării subiectelor de către concurenţi.

În urma rezultatelor finale, premiul întâi i-a fost acordat Vioricăi Zaharia, jurnalistă la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, care a participat cu articolele ”Calvarul unui tânăr cu dizabilităti ajuns la ghişeul funcţionarilor”, “Bătrânii din Moldova ţintuiţi la pat şi lipsiţi de soare” şi „Captivii de la Bădiceni. Pacienţii internatelor psihoneurologice sunt ţinuţi ca la închisoare”. În calitate de premiu, câştigătoarea a primit un laptop din partea organizatorilor concursului.

Juriul a decis să ofere două premii pentru locul doi (câte un aparat de fotografiat). Este vorba de jurnalista liberă profesionistă Angelina Olaru, pentru materialele „Nu suntem mai inapţi decât alţii”, „O nouă dramă din Moldova, din nou la CEDO”, „O femeie HIV pozitivă, fără şanse de tratament în Moldova”, şi Olga Bulat de la „Ziarul de Gardă” pentru reportajele de investigaţie „Deţinut cu paralizie, condamnat pentru circulaţia drogurilor”, “În detenţie visa lumina zilei”, şi „Oamenii-fluturi”.

Altor doi jurnalişti le-a fost acordat premiul trei (câte un dictafon). Este vorba de Diana Raileande la Radio Europa Liberă, pentru materialele „Şomaj absolut în rândul nevăzătorilor”, „Moldova şi copiii cu deficienţe de vedere”, ”Autorităţile se fac a nu vedea problemele nevăzătorilor” şi Andrei Rizescu de la ziarul „Adevărul” pentru articolele: „Băiatul de 13 ani evadat de la Cinişeuţi: „Directorul m-a bătut cu furtunul“, „Motivaţi de nevoi, respinşi de angajatori”, „Protecţie zero la secretul medical pentru „cei cu risc”.

Jurnalistei Marina Bzovaia de la ziarul “SP” din Bălţi i-a fost oferit un dictafon în calitate de premiu de încurajare pentru materialele „Год противостояния”, „Счастье быть как все” şi ”Стоп дискриминации!”.

Câştigătorii şi-au primit premiile în cadrul mesei rotunde „Promovarea politicilor non-discriminare: evoluţii şi tendinţe”, care a avut loc la Chişinău la 9 noiembrie 2012.

Concursul pentru jurnalişti s-a desfăşurat în cadrul proiectului “Prevenirea fenomenului discriminării prin intermediul presei scrise”, implementat de API cu suportul financiar al Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova.

Pentru informaţii suplimentare:

tel.: (22) 22-09-96, 068 983 983 (persoană de contact – Ion Mazur)

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work