Peste 30 de jurnaliști de la redacţiile beneficiare ale Programului de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen[1] au pariticipat vineri, 20 mai 2016, la masa rotundă ”Echilibrul de gen în mass-media: analize calitative”. Împreună cu experţii şi expertele de gen, ei au discutat despre calitatea produselor jurnalistice şi constrângerile interne şi externe care influenţenează mesajele de gen transmise de instituţiile mass-media naţionale şi locale.
În prima parte a întâlnirii, jurnaliştii au fost împărțiți în trei grupuri după tipul de presă pe care îl reprezintă (online, presa scrisă și audiovizual) şi au au fost rugaţi să formuleze o listă de impedimente de ordin intern, adică redacţional, dar și factori externi care, în opinia lor, nu le permit să asigure respectarea egalităţii de gen în toate materialele jurnalistice. Printre impedimentele principale au fost menţionate pregătirea insuficientă a jurnaliștilor, reticența femeilor de a vorbi cu presa, numărul redus de surse-femei în domeniul politic și economic, necesitatea de a publica operativ materialelor etc. În acelaşi timp, jurnaliştii au relatat exemple din propria experienţă în acest domeniu şi au povestit despre impactul proiectului de autoevaluare din perspectiva dimensiunii de gen. Iată câteva din impresiile participanţilor la masa rotundă.
Elena Cobăsneanu, directoarea ziarului ”Observatorul de Nord” (Soroca): „Problema cea mai mare cu care ne-am confruntat la începutul proiectului a fost inerția, or, jurnaliștii noștri nu erau obişnuiţi să atragă atenția la aspectele de gen. Dacă comparăm rapoartele recente cu cele din septembrie 2015, când a început proiectul, observăm că deja se echilibrează reprezentarea de gen a protagoniştilor principali și a celor secundari. Iar asta s-a întâmplat după discuţiile şi analizele rezultatelor autoevalurăii la ședințele de redacție”.
Maxim Djamanov, redactor Radio Orhei: „Mă bucur că am putut discuta cu colegii de la alte redacţii despre dificultăţile pe care le întâmpinăm atunci când vrem să reflectăm echilibrat genurile în materialele noastre. Aceste discuții te fac să privești un pic altfel lucrurile. Redacția noastră a învăţat să depăşească constrângerile interne, grație susținerii de care beneficiem în timpul proiectului. Acum atragem o atenție mai mare machetării buletinelor de știri, astfel încât să avem informații în care figurează şi femeile, nu doar bărbaţii”.
Alexandru Lebedev, director Diez.md: „Noi mereu încercăm să facem materiale echilibrate, atâta doar că, de obicei, mai întâi publicăm informația și apoi revenim cu actualizări. Când ne vine o idee interesantă de articol, numadecât o trecem prin filtrul egalității de gen, însă asta îţi ia ceva timp şi pierzi din operativitate. În ritmul la care se lucrează în presa online, nu putem asigura că fiecare subiect este echilibrat, dar cel puțin articolele cu potențial viral, adică cele care intuim că vor fi foarte citite, le pregătim minuțios, inclusiv din perspectiva de gen”.
În ce-a de-a doua parte a mesei rotunde, experta de gen Loretta Handrabura a prezentat raportul de sinteză a rezultatelor analizei calitative a materilelor publicate de cele 30 de instituţii mass-media în luna februarie 2016. Monitorizarea selectivă a materialelor atestă o îmbunătățire a indicatorilor pe partea calitativă: „Jurnaliștii implicați în proiect demonstrează deja o sensibilitate și înțelegere tot mai bună a necesităţii reflectării echilibrate a realităților de gen, utilizând un limbaj adecvat și prezentând tot mai multe femei experte”, a remarcat L. Handrabura. Totodată, la rubricile politice din mass-media femeile sunt în continuare foarte puțin reprezentate: „Doamnele din actualul Executiv aproape lipsesc, iar cele mai multe materiale exprimă opiniile politice ale bărbaților din Guvern şi Parlament. În continuare, se menţine tendinţa de a prezenta femeile mai mult în mediul privat şi mai puţin în public, ca profesioniste. Astfel, arhetipurile patriarhale cu care am fost crescuți se păstrează, iar noi cu toții încă suntem purtători de stereotipuri de gen”.
La finele evenimentului a fost prezentată o listă a femeilor experte în diferite domenii care pot fi contactate la realizarea materialelor jurnalistice. Lista este una deschisă pentru jurnaliști și urmează a fi actualizată pe parcurs. De asemenea, Programul ONU "Femeile în Politică" va pune la dispoziţia jurnaliștilor pentru utilizare gratuită baza de date cu fotografiile finaliste ale concursului „Egalitate prin Obiectiv” - „Femeile și bărbații, văzuți prin obiectivul fotografilor: realități și inspirații”, cu imagini ce reflectă percepția subiectului egalității de gen în viziunea fotografilor profesioniști și a celor amatori, dar și realitățile din viața femeilor și bărbaților. Fotografiile vor fi disponibile în curând pe pagina web www.api.md
Programul de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen va continua până în luna iulie 2016, iar autoevaluarea instituţiilor mass-media din perspectiva dimensiunii de gen s-a desfășurat pe parcursul a 8 luni (10 septembrie 2015 – 10 mai 2016).
Programul este realizat de Asociaţia Presei Independente (API), cu susţinerea Programului ONU "Femeile în Politică", implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare", cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.
Pentru alte informaţii: 022/210602
(persoană de contact: Stela Roman, coordonatoare proiecte API).
[1] Mass-media audiovizuale: Radio Chişinău, Radio Moldova, SorTV (Soroca), Radio Orhei, Media TV (Cimişlia), Noua Televiziune de Sud (Taraclia), Drochia TV, TV 7, TV Moldva 1, PRO TV Chișinău; presa scrisă: „Jurnal de Chişinău", „Natura”, „Vocea Poporului”, agenţia de ştiri IPN, „Cuvântul” (Rezina), „Gazeta de Sud” (Cimișlia), „Glia Drochiană” (Drochia), „Observatorul de Nord” (Soroca), „Unghiul” (Ungheni), „SP” (Bălți); presa online: Unimedia.info, Diez.md, Realitatea.md, Everydayjournalism.md, Gagauzinfo.md, Ialovenionline.md, Rasputin.md, Stirilocale.md, Trm.md, Ziuadeazi.md.