API a prezentat rezultatele Programului de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen, realizat în perioada iunie 2015 – septembrie 2016 cu suportul Programului ONU ”Femeile în Politică”. Programul şi-a propus să sporească capacitățile a 30 de instituţii mass-media pentru asigurarea egalității de gen în produsele jurnalistice.
În cadrul programului, 30 de redacţii1 naționale și locale, inclusiv posturi TV şi radio, ziare, portaluri şi o agenţie de ştiri, au beneficiat de asistenţă metodologică, logistică şi financiară în acest scop. Jurnaliştii au fost instruiţi cum să-şi autoevalueze materialele prin prisma egalităţii de gen şi cum să identifice potenţiale soluţii editoriale pentru problemele existente, astfel încât produsele jurnalistice să ofere reprezentativitate echilibrată bărbaţilor şi femeilor. Conform datelor autoevaluării, discrepanța în prezentarea genurilor de către instituțiile media se păstrează, iar politicile editoriale ale multor instituții mass-media sunt încă ne-echilibrate din perspectiva echilibrului de gen: în aproximativ jumătate (48%) din articolele publicate, protagoniști sunt bărbații, iar ponderea femeilor este de 2,5 ori mai mică (18%). Totodată, în perioada autoevaluării, ponderea generală a femeilor-protagoniste a crescut cu șapte puncte procentuale (septembrie 2015 – 14%, aprilie 2016 – 21%), a crescut ponderea femeilor-protagoniste în articolele şi reportajele de la rubricile ”Politic” cu 9,6 puncte procentuale (septembrie 2015 – 7,6%, aprilie 2016 – 17,3%), ”Economic” cu 5,4 puncte procentuale (septembrie 2015 – 9,6%, aprilie 2016 – 15%), ”Social” cu 4,7 puncte procentuale (septembrie 2015 – 22,2%, aprilie 2016 – 26,9%). „Am obţinut împreună anumite îmbunătăţi a indicatorilor, dar nu trebuie să ne oprim aici pentru că suntem încă departe de reprezentarea echilibrată a genurilor. Efortul de sensibilizare a instituțiilor media privind egalitatea de gen trebuie continuat, la fel şi stimularea celor mai bune practici în acest domeniu”, a precizat Petru Macovei, directorul executiv al API. Coordonatorul pentru autoevaluare Vasile Cantarji a analizat rezultatele înregistrate de fiecare redacţie pe întreaga durată a programului, remarcând evoluţia indicatorilor redacţiilor Gagauzinfo.md, „Vocea poporului”, Radio Orhei, TV7, „Observatorul de Nord”, Ziuadeazi.md şi Rasputin.md.
Prezentă la masa rotundă de finalizare a Programului care a avut loc luni, 19 septembrie 2016, Liliana Palihovici, vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, a remarcat că „Este un mit că nu am avea femei experte în diverse domenii, iar mass-media are misiunea importantă de a le identifica și a le promova, prezentând istorii de succes cu implicarea femeilor”. „Femeile și bărbații sunt prezentați diferit în media. De cele mai multe ori, bărbații apar în rol de experți, iar femeile în rol de mame sau casnice. Încă persistă aceste stereotipuri în societate și înlăturarea lor este un proces de lungă durată, iar mass-media poate contribui esenţial la educarea societății și combaterea acestor stereotipuri”, a declarat E. S. Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova. „Cifrele sunt importante, dar mai important este nu doar numărul aparițiilor femeilor în spațiul public, dar mai ales, cum și ce scriem despre femei, dar și despre bărbați deopotrivă. Mass-media poate fi un aliat al guvernării și al donatorilor în asigurarea echilibrului de gen și transmiterea unui mesaj pozitiv în societate”, a subliniat Ingibjorg Solrun Gisladottir, directoarea regională pentru Europa și Asia Centrală a organizaţiei internaţionale UN Women.
Toate cele 30 de instituţii mass-media participante în program au primit diplome de participare, iar redacțiile care au înregistrat cea mai mare creştere a indicatorilor de reprezentare a genurilor au primit diplome de excelență şi premii. Reprezentanții și reprezentantele redacțiilor au povestit despre provocările cărora au trebuit să le facă faţă pe durata autoevaluării. „Până a participa la acest program nu atrăgeam atenția la aceste aspecte. Am lucrat mult în acest sens, încercând să prezentăm în materialele noastre atât bărbați, cât și femei”, a povestit Valentina Marinova de la portalul regional Gagauzinfo.md. „La TV7 am luat această abordare ca pe o mare provocare și am început să mărim numărul de femei invitate la emisiuni, mai ales la cele politice. Câte puţin, am reuşit să asigură o reprezentare relativ echilibrată a genurilor”, a precizat Iulia Sirotiuc de la TV7. Elena Cobăsneanu, directoarea ziarului ”Observatorul de Nord” din Soroca: „Programul ne-a mobilizat să căutăm subiecte mai interesante cu protagonişti de ambele genuri. Experiența acumulată şi abilitățile dezvoltate ne vor ajuta să ne onorăm angajamentul de asigurare a egalității de gen în materialele noastre, pe care ni-l asumăm”. Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de ştiri IPN: „Mulțumim pentru provocare, dar și pentru oportunitățile oferite în cadrul proiectului. Toți care am participat la acest proiect am conștientizat existența unei probleme și necesitatea de rezolvare a acesteia. Soluțiile și provocările în acest domeniu de asigurare a echilibrului de gen trebuie să vină și din partea societății”.
La masa rotundă de finalizare a programului experta de gen Olga Nicolenco a prezentat unele date despre situaţia de reprezentare a femeilor în diferite ţări ale lumii şi despre imaginea femeii-candidate în mass-media.
Redacţiile care au participat în Programul de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen şi alte câteva redacţii au semnat public un angajament de promovare în continuare a egalității de gen în produsele jurnalistice.
Programul de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen a fost realizat de API, cu susţinerea Programului ONU "Femeile în Politică", implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare", cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.
Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md
1 Mass-media audiovizuale: Radio Chişinău, Radio Moldova, SorTV (Soroca), Radio Orhei, Media TV (Cimişlia), Noua Televiziune de Sud (Taraclia), Drochia TV, TV 7, TV Moldva 1, PRO TV Chișinău; presa scrisă: „Jurnal de Chişinău", „Natura”, „Vocea Poporului”, agenţia de ştiri IPN, „Cuvântul” (Rezina), „Gazeta de Sud” (Cimișlia), „Glia Drochiană” (Drochia), „Observatorul de Nord” (Soroca), „Unghiul” (Ungheni), „SP” (Bălți); presa online: Unimedia.info, Diez.md, Realitatea.md, Everydayjournalism.md, Gagauzinfo.md, Ialovenionline.md, Rasputin.md, Stirilocale.md, Trm.md, Ziuadeazi.md.