en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Meta își extinde programul de verificare a datelor de către terți în Republica Moldova
Colaj

Ca parte a luptei Meta împotriva dezinformării,  colaborăm cu terți verificatori independenți de date din întreaga lume, care examinează și evaluează acuratețea conținutului. Astăzi, extindem programul Meta de verificare a datelor de către terți în Moldova, anunțând un nou parteneriat cu Stopfals.md, un verificator de date certificat prin rețeaua non-partizană International Fact-Checking Network  (Rețeaua Internațională de Verificare a Datelor).

Când un verificator de date (fact-checker) evaluează o postare ca fiind falsă, o dăm mai jos în News Feed, reducând în mod semnificativ distribuția acesteia. Acest lucru oprește răspândirea dezinformării și reduce numărul persoanelor care o văd. Cei care distribuie în mod repetat știri false vor vedea, de asemenea, reducerea ariei de difuzare, iar posibilitatea de a câștiga bani și de a face publicitate va fi eliminată. Când o postare este marcată drept falsă, avertizăm despre acest lucru persoanele care o văd sau încearcă să o distribuie. Verificatorii de date nu elimină conturile sau paginile de pe Facebook ori Instagram.

„Suntem bucuroși să anunțăm că Stopfals.md a devenit partener de verificare a datelor în Moldova. Extinderea programului nostru de verificare a datelor de către terți este o etapă importantă în lupta împotriva știrilor false și pentru a ajuta cetățenii moldoveni să utilizeze platformele noastre în siguranță” - Kateryna Kruk, manager de politici publice pentru Albania.

„Lucrăm în mod constant la identificarea modalităților de a combate răspândirea dezinformării pe platforma noastră și, în acest sens, înțelegem valoarea parteneriatelor cu experții locali. Suntem încântați să începem să lucrăm cu Stopfals.md și să le urăm bun venit în programul nostru global.” - Sophie Eyears, manager de dezvoltare a parteneriatelor strategice, imparțialitatea știrilor la Meta.

Acest program este în conformitate cu cadrul constituit din trei părți al familiei de aplicații Meta, care au drept scop îmbunătățirea calității și autenticității plasărilor de conținut din News Feed, în timp ce Facebook elimină conturile și conținutul care încalcă standardele comunității sau politicile de publicitate, reduce distribuirea știrilor false și a conținutului neautentic precum „clickbait” și oferă publicului mai mult context cu privire la postările văzute.

Portalul Stopfals.md gestionat de Asociația Presei independente (API) din Republica Moldova are o experiență vastă de dezmințire a falsurilor și dezinformărilor din media și din rețelele sociale. Perioadele dificile precum pandemia de COVID-19 și invazia agresivă a armatei ruse în Ucraina au arătat cât de periculoase pot fi știrile false și teoriile conspirațiilor. Suntem recunoscători Companiei META că ne-a ales în calitate de partener de verificare a datelor în Moldova și ne vom strădui ca această colaborare să fie pe măsura așteptărilor.”Lilia Zaharia, coordonatoare Stopfals.md.

Stopfals.md va începe verificarea datelor pe Facebook și Instagram în zilele următoare. Acesta este al doilea partener de verificare a datelor din Moldova după stabilirea unui parteneriat cu AFP (Agenția France-Presse). În prezent, colaborăm cu peste 80 de parteneri de verificare a datelor în mai mult de 60 de limbi la nivel global și investim în identificarea modalităților de extindere a acestor eforturi.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work