en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Metamorfozele conspiraționiștilor: anti-vacciniștii s-au transformat în pacifiști, vaccinul - în armă chimică

Conspiraționiștii nu lasă nici un subiect neexploatat. Dacă timp de doi ani, noul coronavirus și vaccinarea împotriva COVID-19 erau subiecte abordate frecvent de către pseudo-experți, politicieni și platforme media dubioase sau cu profil religios, acum temele legate de pandemie sunt compilate cu tema războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și sunt răspândite de aceeași actori. Este una din constatările webinarului organizat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md, în cadrul căruia expertul din România Marian Voicu le-a prezentat jurnaliștilor și studenților de la facultățile de jurnalism din Moldova exemple de falsuri despre pandemie și război virale în mediul online, dar și în presă.

La webinarul desfășurat la 18 martie 2022, jurnalistul român Marian Voicu, realizatorul emisiunii Breaking Fake News!, difuzată la TVR 1, și directorul portalului Veridica.ro, publicație specializată în demontarea campaniilor de dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, a analizat mai multe profiluri ale persoanelor publice din România, dar și site-uri care publicau și promovau în perioada pandemiei falsuri și teorii ale conspirației despre noul coronavirus și vaccinare. Deși numărului de infectări de COVID-19 s-a micșorat, totuși teoriile conspirației despre pandemie și vaccinare continuă să fie promovate, a constatat expertul, precizând că redacțiile media și jurnaliștii trebuie să fie foarte atenți, deoarece promotorii dezinformărilor despre noul coronavirus și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei sunt cam aceleași persoane sau platforme media. Din punctul meu de vedere, anti-vacciniștii s-au transformat astăzi în pacifiști, vaccinul – în armă chimică, dictatura medicală – în dictatura militară. Dacă înainte pandemia era considerată de conspiraționiști o afacere, acum războiul este afacere în opinia acestora. Și în pandemie și acum este prezentă narațiunea că oculta mondială” continuă lupta împotriva ortodoxiei, din acest motiv conspiraționiștii văd acest război al Rusiei ca fiind unul legitim”, a menționat M. Voicu. Expertul a adăugat că Occidentul este prezentat de conspiraționiști drept unul malefic, atât în vremea pandemiei, cât și în perioada războiului Rusiei împotriva Ucrainei.  

Dezinformări împletite cu mesaje de instigare la ură

Jurnalistul Marian Voicu le-a atras atenția participanților la webinar că, pe lângă dezinformări, acum sunt transmise și mesaje care instigă la ură interetnică, iar oamenii sunt îndemnați să nu se apropie de refugiații ucraineni, deoarece ei ar fi „bombe biologice vii”. El a specificat că în această perioadă cu multe falsuri și manipulări, rolul major al jurnaliștilor și redacțiilor este să dezmintă aceste falsuri cât mai rapid, pentru ca dezinformarea să nu capete amploare.

Elena Cioina, managera platformei media E-Sănătate.md, a completat că în aceste situații dificile, când narativele de justificare a războiului sunt compilate cu cele din pandemie, autoritățile publice trebuie să comunice cu populația rapid și prin metode eficiente, pentru ca falsurile să nu fie răspândite prin diverse instrumente.

Această activitate a fost realizată în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu susținerea financiară a USAID. Conținutul este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Consolidarea rezilienței publicului larg și a jurnaliștilor în fața noilor provocări informaționale”, implementat de Asociația Presei Independente (API), și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale UNICEF.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work