en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Municipalitatea are restanţe la asigurarea transparenţei reale a procesului bugetar şi a utilizării banilor publici
Foto: API

API a lansat al doilea raport de activitate a echipei de monitorizare a utilizării banilor publici în municipiul Chişinău. Raportul cuprinde date şi informaţii din perioada septembrie-decembrie 2011.

Echipa de monitorizare activează în cadrul unui proiect care prevede monitorizarea selectivă a transparenţei bugetelor publice în municipiile Chişinău şi Bălţi de către grupuri mixte, formate din jurnalişti, reprezentanţi ai asociaţiilor obşteşti şi alţi cetăţeni. Proiectul este parte a campaniei media „Cere socoteală pentru banii publici!”.

În perioada septembrie-decembrie 2011, echipa de monitorizare din Chişinău a continuat să urmărească şi să evalueze gradul de transparenţă a utilizării finanţelor publice de către autorităţile şi structurile municipale, informarea locuitorilor municipiului despre procesul de elaborare a bugetului local, corectitudinea executării bugetului şi eficienţa utilizării banilor publici. De asemenea, echipa a implementat activităţi de monitorizare selectivă a corectitudinii utilizării banilor publici, a transparenţei şi eficienţei sistemului educaţional şi a sistemului de asistenţă socială din municipiul Chişinău.

În cel de-al doilea raport, echipa de monitorizare constată că Primăria şi Consiliul Municipal Chişinău nu sunt preocupate îndeajuns de asigurarea transparenţei reale a procesului de elaborare şi executare a bugetului. Astfel, în 2011 nu au avut loc audieri publice privind executarea bugetului, iar audierile pe marginea proiectului bugetului municipal pe anul 2012 au fost organizate mai mult formal. Anunţul despre audierile publice şi proiectul bugetului pe anul 2012 au fost plasate pe pagina web www.chisinau.md cu doar o zi înaintea desfăşurării audierilor, motiv din care multe persoane interesate nu au putut participa la audieri.

În raportul echipei de monitorizare se constată existenţa unor probleme de sistem în procesul de desfăşurare a achiziţiilor publice în domeniul educaţional din Capitală. În baza unor studii de caz documentate în timpul vizitelor de documentare la diferite instituţii de învăţământ, echipa de monitorizare atenţionează că planificarea defectuoasă a licitaţiilor se răsfrânge asupra calităţii procesului de educaţie, iar în organizarea alimentaţiei şi încălzirii în şcoli s-au făcut economii din contul sănătăţii copiilor.

În rezultatul monitorizării transparenţei şi eficienţei sistemului de asistenţă socială din municipiul Chişinău, s-a constatat că cetăţenii, inclusiv beneficiari şi potenţiali beneficiari, nu sunt informaţi suficient despre activitatea şi serviciile specifice, prestate de lucrătorii şi asistenţii sociali, iar conducerea Direcţiei Generale Asistenţă Socială este reticentă la iniţiativele de a spori transparenţa sistemului de asistenţă socială din Capitală.

Echipa monitorizare a formulat un set de recomandări pentru sporirea corectitudinii utilizării banilor publici, transparenţei şi eficienţei stucturilor municipale, adresate Primăriei şi Consiliului Municipal Chişinău, Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, Direcţiei Generale Asistenţă Socială. Astfel, municipalităţii i se recomandă să informeze mai activ contribuabilii despre elaborarea şi executarea bugetului municipal, să aprobe reguli interne pentru asigurarea transparenţei în procesul decizional, să instruiască suplimentar funcţionarii privind desfăşurarea consultărilor publice cu cetăţenii, să revizuiască conţinutul paginii web a municipalităţii. De asemenea, se recomandă efectuarea unui control de audit privind achiziţiile publice în anul 2011 în sistemul educaţional, monitorizarea permanentă a respectării de către agenţii economici contractaţi a condiţiilor de calitate din contractele de achiziţii publice ş.a.

Raportul nr. 2 al echipei de monitorizare poate fi accesat pe site-ul API: Raportul nr. 2 privind activitatea echipei de monitorizare a utilizării banilor publici în municipiul Chişinău în perioada septembrie-decembrie 2011

Proiectul „Monitorizarea utilizării banilor publici la Chişinău şi Bălţi” este implementat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova. Proiectul îşi propune să consolideze procesul participativ la nivel local, prin promovarea practicilor pozitive de implicare a cetăţenilor şi a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale în monitorizarea eficienţei utilizării banilor publici.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work