La 23 decembrie 2014, Asociaţia Presei Independente (API) a premiat câştigătorii concursului de materiale jurnalistice la tema promovării drepturilor omului în mass-media. Premiile au fost înmânate în cadrul Forumului Naţional al Drepturilor Omului, organizat de Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului şi Coaliţia Nediscriminare. Concursul s-a desfăşurat cu suportul financiar al Civil Rights Defenders (Suedia).
Concursul „Promovarea drepturilor omului în mass-media din Moldova” a fost organizat de API pentru a stimula reflectarea profesionistă în presă a subiectelor sensibile despre drepturile omului. La concurs au participat 20 de jurnalişti de la diferite instituţii mass-media din ţară, care au prezentat în total 45 de articole/reportaje, publicate în perioada mai – octombrie 2014. Juriul compus din jurnalişti şi experţi în domeniul drepturilor omului a selectat opt câştigători la două categorii de concurs: presa scrisă/online şi radio/tv. Materialele jurnalistice au fost evaluate conform criteriilor concursului: relevanţa tematică, impactul asupra problemei abordate, profesionalismul realizării şi modul de documentare a subiectului jurnalistic, promovarea toleranţei şi a nediscriminării.
La categoria presa scrisă/online, premiul întâi a fost câştigat de Anastasia Nani de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, pentru articolele: „Educaţie la internat. Copii cu deficienţe mintale, cu sapa pe dealul mare”, „Femeile violate, singure împotriva sistemului şi a agresorilor”, „Ignoraţi de stat după ce nu mai au bani pentru poliţele de asigurare”. Câştigătoare a premiului doi a fost desemnată Marina Bzovaia de la ziarul „SP” (Bălţi) pentru materialul: „Редкая специальность — понимать тишину” („O capacitate rară – să înţelegi liniştea”). Premiul trei le-a revenit lui Pavel Păduraru de la ziarul „Timpul” pentru ciclul documentar „La Hanul Morţii”, publicat în presa online, şi Olgăi Ceaglei de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice – pentru materialele "Marginalizaţi pentru că sunt speciali" şi "Ghetoul din centrul Chişinăului".
La categoria radio/tv, de premiul întâi s-a învrednicit Xenia Ianieva pentru materialele: „Detenţia” şi „Dreptul la un trai decent”, în cadrul emisiunii "Carta drepturilor", difuzată la postul de televiziune Moldova 1. Premiul doi i-a revenit Olgăi Stăvilă de la Radio Moldova pentru materialele „Femeile în politică” şi „Femeile pe listele electorale”. Câştigători ai premiul trei au fost desemnate Vida Nedova pentru materialele „Discriminarea” şi „Voluntariat”, în cadrul emisunii "Carta drepturilor", difuzată la Moldova 1şi Tamara Grejdeanu de la Radio Europa Liberă pentru materialele „Persoanele cu dizabilităţi vor să fie cetăţeni cu drepturi egale în societate”, „Victimele torturii au învățat lecția revendicării” şi „Sistemul de sănătate din R. Moldova și practica discriminării”.
În calitate de premii, câştigătorii au primit echipamente tehnice necesare în activitatea jurnalistică: laptopuri, aparate de fotografiat, tablete şi discuri de stocare a informaţiei.
Concursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Promovarea celor mai bune practici de reflectare a drepturilor omului în mass-media”, implementat de API cu suportul financiar al Civil Rights Defenders.
Pentru informaţii suplimentare:
tel.: (22) 22-09-96, 068 983 983 (Ion Mazur)