en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea și condamnă înrădăcinarea practicilor de utilizare a prevederilor art. 70 al Codului contravențional (Calomnia) drept mijloc de intimidare a jurnaliștilor și subliniază că aceste precedente au un efect descurajator asupra exercitării libertății presei.

La 26 iulie 2022, în urma unei plângeri depuse de un fost angajat al Ministerului de Interne, Vitalie Grabovschi, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis hotărârea prin care administratorul Jurnal TV, Val Butnaru, a fost sancționat cu amendă și privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții media pe un termen de șase luni. În aceeași zi, la doar câteva ore distanță, Inspectoratul de Poliție Buiucani a întocmit un nou proces-verbal de constatare a faptului că administratorul postului de televiziune Jurnal TV a comis contravenția de calomnie. Și de această dată, polițistul care a întocmit actul constatator a solicitat instanței de judecată să-l priveze pe Val Butnaru de dreptul de a-și desfășura activitatea pe un termen de un an pentru că a permis difuzarea unor „informații false și defăimătoare”. Acest dosar a fost intentat la cererea ofițerului Ion Țărnă și a fostului polițist Alexei Vizdan. Atât Vitalie Grabovschi, cât și Ion Țărnă, dar și Alexei Vizdan au fost vizați în materialele jurnalistice difuzate de postul Jurnal TV. Anterior, redacția postului de televiziune a sesizat faptul că Ion Țărnă și Alexei Vizdan au intrat cu forța în sediul Jurnal TV, apostrofând jurnaliștii.

Organizațiile semnatare reamintesc că, potrivit prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei, jurnaliștii beneficiind de o serie de garanții care asigură protecția sporită împotriva tentativelor de împiedicare a activității presei. Persoanele care se consideră defăimate pot utiliza mijloace de apărare și de restabilire în drepturi prevăzute de Legea cu privire la libertatea de exprimare, care presupun asigurarea cerințelor instituite pentru presă în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Regretăm perpetuarea practicii păguboase de intentare a dosarelor contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public. Reamintim că acestea nu sunt singurele cazuri când prevederile legale referitoare la calomnie sunt utilizate drept o armă împotriva reprezentanților mass-media. Aceste practici sunt capabile să determine presa să se abțină de la exprimarea criticilor și să descurajeze jurnaliștii să contribuie la dezbaterea publică a chestiunilor de interes pentru societate.

Cerem repetat organelor de drept care soluționează cauzele ce vizează contravenția de calomnie să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației.

Subliniind pericolul sporit al precedentelor create de către angajații Inspectoratului de Poliție Buiucani, precum și efectele grave asupra libertății presei, solicităm membrilor Comisiei parlamentare responsabile pentru domeniul mass-media să întreprindă demersurile necesare în vederea excluderii jurnaliștilor din categoria subiecților pasibili de răspundere în temeiul art. 70 al Codului contravențional.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociația Media Guard 

Asociaţia Presei Independente

Centrul  „Acces-Info”

Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru Libertatea Presei 

RISE Moldova

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work