en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Procesul de judecată dintre API și ANI continuă. Instanța a respins demersul Autorității Naționale de Integritate de scoatere a cererii de pe rol

Miercuri, 13 februarie 2019, a avut loc a doua ședință de judecată în dosarul intentat de Asociația Presei Independente (API) ca membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În cadrul ședinței, instanța a respins demersul ANI de scoatere a cererii de pe rol și a dispus examinarea cauzei în fond.

Într-o ședință anterioară, reprezentantul ANI a cerut scoaterea cererii de pe rol pe motivul nerespectării procedurii prealabile. Astfel, ANI a invocat faptul că API urma să conteste inițial la aceeași instituție refuzul furnizării informației oficiale și doar după această etapă să se adreseze în instanța de judecată. Acest demers a fost respins de instanța de judecată.

În cadrul dezbaterilor judiciare din 13 februarie, reprezentanții ambelor părți și-au prezentat poziția și argumentele în privința litigiului legat de îngrădirea accesului la informația privind dosarele de control inițiate de ANI în 2016. Reamintim că acțiunea în instanță a fost motivată de faptul că, în luna octombrie 2018, reporterii Asociației Presei Independente au expediat, prin poșta electronică, o cerere în baza Legii privind accesul la informații, în care solicitau informații despre mersul și finalitatea procedurilor de control inițiate de ANI în anul 2016. În răspunsul său, Autoritatea Națională de Integritate a invocat faptul că solicitarea de informații a fost expediată în format electronic și nu corespunde cerințelor Legii cu privire la petiționare nr. 190/1994, nefiind aplicată semnătura digitală, invocând, totodată, faptul că solicitarea urma să fie pe foaia cu antet și avizată de conducătorul organizației.

Deliberarea și pronunțarea hotărârii instanței de judecată în acest caz au fost fixate pentru data de 27 februarie 2019.

Asistența juridică este asigurată de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC).

Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” este constituită dintr-un grup de organizații neguvernamentale care monitorizează, în baza unor indicatori de integritate, listele candidaților în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale. Profilurile candidaților și investigațiile realizate sunt publicate în mai multe surse de informare și pot fi accesate pe portalurile www.Moldovacurata.mdwww.Anticoruptie.md și www.Investigatii.md.

Pentru mai multe detalii, contactaţi-ne la tel.: 022 210602 (persoană de contact: Diana Lungu, Coordonatoare comunicare).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work