en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Publicație API / Reguli de bază pentru jurnaliștii și jurnalistele care relatează despre copii

Asociația Presei Independente (API) prezintă tuturor jurnaliștilor și instituțiilor mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului broșura „15 reguli de bază pentru jurnaliștii și jurnalistele care relatează despre copii”. Publicația vine în ajutorul profesioniștilor media care abordează subiecte despre copii și oferă o serie de reguli de bază despre cum să nu dăuneze micilor protagoniști despre care scriu. Broșura va fi expediată de API către toate redacțiile media de pe ambele maluri ale Nistrului.

La compilarea și completarea broșurii a contribuit jurnalista și experta media Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă. „Această broșură se adresează jurnaliștilor care-și propun să trateze tema copiilor responsabil și corect, bazându-se pe prevederile Codului Deontologic al Jurnalistului. Cele 15 reguli au fost sintetizate dintr-un volum mai mare de informație care se conține în două pachete de instruire tematică pentru jurnaliști. Regulile ar trebui citite și urmate cu atenție de toți jurnaliștii și editorii care scriu/vor scrie despre copii”, spune autoarea.

„Subiectele despre copii nu sunt nici pe departe mai ușor de realizat decât cele despre politicieni, de exemplu. Iar greșelile deontologice pe care le facem, atunci când scriem despre un copil într-o situație vulnerabilă, sunt cu atât mai grave cu cât îi accentuăm și mai mult vulnerabilitatea și îl putem expune în fața întregii comunități. Sper că această lucrare să fie utilă atât jurnaliștilor, cât și editorilor, iar cei care vor să-și aprofundeze cunoștințele în acest domeniu o pot face urmărind lista bibliografică de la finalul acestui ghid”, mai spune spune Natalia Porubin.

Broșura „15 reguli de bază pentru jurnaliștii și jurnalistele care relatează despre copii” a fost tipărită în 600 de exemplare în limbile română și rusă și va fi distribuită de API jurnaliștilor și redacțiilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Doritorii de a o obține se pot adresa la API (api@api.md, telefon: 022 210602).

Activitatea face parte din acțiunile Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”. În cadrul programului, API a desfășurat un ciclu de patru instruiri și șase cluburi de presă pentru sporirea capacităților jurnaliștilor și a jurnalistelor de pe ambele maluri ale Nistrului de a mediatiza etic subiecte care vizează drepturile copilului.

Broșura a fost elaborată în cadrul proiectului „Consolidarea capacității jurnaliștilor de pe malul stâng al Nistrului de a reflecta activ și etic drepturile copilului”, realizat de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu UNICEF Moldova, în cadrul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, cu suportul financiar al Suediei.

15 reguli de bază pentru jurnaliștii și jurnalistele care relatează despre copii

15 основных правил для журналистов и журналисток, рассказывающих о детях

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work