La 15 noiembrie 2013, API a desfăşurat un training specializat la tema reformei secorului justiţiei în Republica Moldova pentru instituţiile mass-media locale şi regionale. Instruirea a avut drept scop consolidarea cunoştinţele jurnaliştilor în reflectarea profesionistă a subiectelor specifice legate de reforma justiţiei.
Iniţial participanţii s-au familiarizat cu mai multe aspecte ale Strategiei şi ale planului de acţiuni pentru reformarea sectorului justiției în perioada 2011-2016, apoi au analizat problemele existente în acest sector. Prezentă la training, Sabina Cerbu, viceministra Justiţiei, a făcut o prezentare a Strategiei de reformare a sectorului, solicitând ca jurnaliştii să le prezinte cetăţenilor informaţiile despre reformă într-un limbaj accesibil. „Multe mesaje ajung în presă distorsionat, iar societatea le percepe ca atare. Noi suntem acuzaţi că am primit 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru reforma justiţiei şi că aceste resurse financiare sunt cheltuite iraţional, ceea ce nu este aşa. Este important ca oamenii să cunoască că aceşti bani sunt direcţionaţi spre bugetul de stat, apoi sunt gestionaţi pentru realizarea anumitor proiecte, coordonate cu donatorii. Pentru ca publicul să recepţioneze corect mesajul, mass-media trebuie să prezinte informaţia într-o manieră explicită, documentându-se cât mai amplu cum ajung aceşti bani la anumite instituţii”, a spus Sabina Cerbu.
La rândul lor, jurnaliştii şi-au manifestat nemulţumirea că instituţiile vizate în Strategie nu oferă informaţii detaliate despre mersul implementării reformelor, de aceea uneori se şi creează confuzii. Tudor Iaşcenco, directorul săptămânalului „Cuvântul”, a menţionat că instruirile pentru informarea jurnaliştilor se fac doar pe bani veniţi din exterior şi nu pe banii statului: „Eu de 18 ani n-am participat la nici o instruire organizată de vreo instituţie de stat din bani publici, ci numai de organizaţii neguvernamentale din surse externe. Oare numai străinii trebuie să fie interesaţi în reformarea societăţii noastre, nu şi statul nostru?!”.
Jurnaliştii s-au arătat interesaţi de mai multe aspecte ale Strategiei, inclusiv care este contribuţia bugetului public naţional în implementarea acestei reforme, ce pedepse riscă funcţionarii din sistem care nu vor trece testul de integritate, în ce condiţii va fi făcut acest test de integritate, ce măsuri vor fi luate pentru eradicarea fenomenului corupţiei din sistemul judiciar etc.
Ana Hodinitu, reporteră la ziarul „Gazeta de Sud”, spune că informaţiile privind reforma sistemului judiciar ajung mai greu la oamenii din teritoriu şi că jurnaliştii au o misiunea de a explica subiectul pe înţelesul fiecăruia. “La training am primit câteva direcţii spre care m-aş putea orienta în scrierea unor materiale despre situaţia din cadrul instanţelor la nivel local. De asemenea, am înţeles diferenţa dintre situaţia anterioară la capitolul reformei justiţie şi prevederile noii strategii de reformare, astfel voi putea analiza dacă s-au produs schimbări sau nu”, spune jurnalista.
La întrebările jurnaliştilor au răspuns experţii Centrului de Resurse Juridice din Moldova Sorina Macrinici şi Ion Guzun care au fost şi trainerii instruirii.
Ion Guzun a declarat că, în relatările lor, jurnaliştii au tendinţa de a prezenta numai faptele negative care au loc în justiţie: „Reformele nu pot fi implementate fără mass-media, care aduce la cunoştinţa oamenilor mersul lor. Jurnaliştii trebuie să prezinte şi cazuri pozitive atunci când se realizează ceva util societăţii şi sunt succese, şi nu doar să scrie cât de corupţi sunt judecătorii şi întreg sistemul. Sunt oameni care greşesc, dar sunt şi din acei care îşi fac bine meseria, aşa cum este în oricare al domeniu”, a conchis expertul.
În luna decembrie a.c., API urmează să desfăşoare un training la acelaşi subiect pentru jurnaliştii de la instituţiile mass-media locale şi regionale de limbă rusă.
Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului: „Informarea obiectivă privind reforma în sectorul judiciar din Republica Moldova”, finanţat de USAID Rule of Law Institutional Strengthening Program (ROLISP).