La 23 martie a.c., Asociaţia Presei Indipendente (API) a organizat trainingul „Viabilitatea financiară a API, prin creşterea veniturilor obţinute din activităţi alternative profitabile - publicitatea”. La această activitate de instruire au participat, pe lângă trainerul Veceslav Perunov, managerii de vânzări şi alţi reprezentanţi ai ziarelor membre ale API.
Prin diferite statistici, sondaje, studii şi exemple din ziarele autohtone, Veaceslav Perunov a prezentat situaţia publicitară a ziarelor din RM pentru anul 2011, ce este bine şi unde mai trebuie de muncit.
Participanţii au fost implicaţi direct în desfăşurarea evenimentului prin intermediul unor exerciţii practice, menite să-i ajute pe profesioniştii în domeniu, cum să identifice punctele slabe şi forte ale publicităţii în ziar, ce trebuie să conţină mapa unui bun manager etc. Aceştia şi-au expus punctele de vedere şi au aflat, în schimb, multe trucuri utile pentru a îmbunătăţi aspectul publicitar al ziarelor locale.
Veceslav Perunov a venit cu mai multe propuneri şi sfaturi pentru participanţi. „Greşeala cea mai mare, ce ţine de aspectul publicitar, este că ziarele se bazează pe tiraj şi nu pe audienţă. Este important să ne cunoaştem cititorii, să ştim ce vor şi ce preferinţe au pentru ca publicitatea din ziarul nostru să aibă efectul scontat. Un alt aspect, în succesul publicitar, este dibăcia de a lucra cu cuvintele şi cifrele. De multe ori, cuvintele nu se ţin minte, dar cifrele şi mai greu. Astfel, trebuie să avem grijă ca mesajul oricărei publicităţi să fie înţeles şi recepţionat corect de cititor”, a menţionat expertul.
Vera Tabarcea, de la ziarul „Ecoul Nostru”, ne-a spus că acest training a fost binevenit, fiindcă participanţii au aflat lucruri utile, cum ar fi, amplasarea modulelor publicitare, publicitatea promovată prin intermediul reportajelor, şi chiar, a ştirilor şi care sunt elementele componente ale mapei unui manager de publicitate.
O altă participancă, Ina Landa, manager de vânzări la ziarul „Expresul”, a menţionat că trainingurile organizate de API sunt întotdeauna utile. „Avem posibilitatea să cunoaştem experienţa celorlalţi participanţi şi să învăţăm tot ce-i mai bun. La acest training reguli de aur necunoscute pentru mine nu au fost, dar ceea ce a fost bine e că mi-am întărit cunoştinţele prin exemplele şi studiile care ne-au fost prezentate de trainer”, a mai spus participanta.
Trainingul „Viabilitatea financiară a API, prin creşterea veniturilor obţinute din activităţi alternative profitabile – publicitatea” a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor de studii şi analize ale API”, realizat de API graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului FHI360 Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP)