en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Reportaje din pandemie, investigații jurnalistice de interes public și fotografii din centrul evenimentelor//Cine sunt câștigătorii concursurilor profesionale ale API, ediția 2020?

Tradițional, de peste 20 de ani, Asociația Presei Independente (API) anunță câștigătorii concursurilor profesionale între membrii API. Dacă în 2020 câștigătorii au fost anunțați în cadrul unui eveniment online, anul acesta festivitatea de premiere a avut loc în cadrul unui eveniment mixt, cu prezență fizică și online. 

La a 21-a ediție a concursului au fost acordate 15 premii la șase categorii de concurs. Juriul, constituit din membri ai Consiliului de Administrare al API şi experţi din cadrul și din afara organizaţiei, a desemnat următorii câștigători:

Concursul din acest an la categoria „Cel mai bun reporter” s-a axat pe tema reflectării pandemiei de COVID-19 și a gestionării pandemiei la nivel național și local, iar cel mai bun reporter din presa națională 2020 a fost declarată Aliona Ciurcă de la „Ziarul de Gardă”. Jurnalista a fost premiată pentru articolele „Mărturiile medicilor de la Institutul de Medicină Urgentă: „Cel mai dificil în perioada asta a fost să înțeleg că nu putem să-i ajutăm pe toți”,  „Trebuie să pot, mai am un copil în mine”. Mărturiile gravidelor din secția COVID-19” și „Noi nu mai vedem sfârșitul”. Mărturii din Spitale, de Ziua Lucrătorului Medical”. Pe locul doi între instituțiile mass-media naționale membre API s-a clasat Natalia Munteanu de la „Gazeta de Chișinău”, care a prezentat la concurs articolele: „Născuți pe timp de Covid-19”, „Avem tot mai puțină apă potabilă” și „Din ce trăiesc preoții la bătrânețe. „E de dorit ca preotul să moară în altar”. Pe locul trei s-a situat Daniela Calmîș de la „Ziarul de Gardă” cu articolele: „Cum a influențat pandemia de coronavirus statistica deceselor în R. Moldova”, „O amendă cât pensia pentru doi ani. Istoria unei pensionare de 66 de ani amendată pentru că ar fi ieșit la magazin, după pâine” și „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa”.

La categoria „Cel mai bun reporter din presa locală 2020”, primul premiu i-a revenit ziaristei Nelly Uncuță de la publicația „SP” din Bălți pentru articolele:  «Какое ещё инфекционное заболевание лишило жизни столько медиков?» Интервью «СП» с бельцким врачом-инфекционистом, Мать погибшей бельчанки: «Зачем говорить, что она 106-я жертва COVID-19?» și Клиника красоты «BeautyLab» в Бельцах закрылась, оставив клиенток без услуг и с долгами по кредиту. Locul secund a fost ocupat de jurnalista Ilona Gomeniuc de la aceeași redacție, pentru articolele: Бельцкие учителя о работе во время пандемии: «Нагрузка на педагогов выросла, а успеваемость школьников снизилась», «Людям порой становится дурно, до полуобморочного состояния». Продавец из Бельц — о работе на рынке в пандемию și «Мы подавлены финансово и психологически». Бельцкие предприниматели рассказали, как карантин повлиял на малый бизнес. Iar locul trei i-a revenit lui Vadim Șterbate de la ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca, pentru articolele: „Spitalul raional Soroca vs COVID-19” și „Calul școlii de la Căinarii Vechi a fost scos la vânzare pentru 5000 de lei”.

La categoria „Cea mai bună investigaţie din presa națională 2020” toate trei poziții premiante au revenit jurnaliștilor de la „Ziarul de Gardă”. Astfel, pe locul I s-a clasat Diana Gațcan cu investigația Stăpânii gheretelor din parcuri, pe locul II – Daniela Calmîș cu investigația „Moldova mea”: voluntariat pe bani și donații care nu ajung la destinație, iar pe locul III - Anatolie Eșanu cu investigația: Proxenetul Șalun și membrii grupării sale – din nou în libertate. Mărturiile unei victime.

Premiul „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa locală 2020” a fost oferit pentru investigația Cum ÎM ”SCL” Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri o fabrică de bani, autor Tudor Iașcenco (post-mortem) de la ziarul „Cuvântul” din Rezina, iar pe locul II s-a clasat Vadim Șterbate de la ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca cu investigația Primăria Soroca trece peste lege cu mașina de serviciu?.

Premiul pentru „Cea mai bună fotografie 2020” i-a revenit Nataliei Junghietu de la ziarul „Expresul” din Ungheni.

Premiul pentru dezvoltarea produselor multimedia în 2020 a fost oferit portalului Expresul.md, iar „Cel mai bun site 2020” a fost recunoscut Esp.md.

În cadrul evenimentului festiv, a fost înmânat și Premiul pentru dezvoltarea instituției media. Pentru anul 2020, acest premiu i-a revenit Alinei Radu, directoarea „Ziarul de Gardă”.

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre ale organizației din anul 1999.

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work