Ce este o strategie de marketing și cum arată un plan de promovare pentru media, de ce este necesar să ne dezvoltăm creativitatea, ce modalități alternative de monetizare are media locală, cum se setează o campanie publicitară pe Facebook și Instagram și cum media ar putea să crească și să colaboreze cu influencerii locali, aceste subiecte au fost discutate timp de două zile în cadrul workshopului ”Marketingul online pentru media. De la strategie la monetizare”.
Trainerul Artur Gurău, președinte Digital Communication Network, a recomandat redacțiilor să fie în continuu proces de învățare: ”Instrumentele și tacticile se schimbă foarte repede. Cu cinci ani în urmă era un lucru rar ca media să fie prezentă pe Facebook. Acum, acest aspect este ceva obișnuit. De aceea, este importantă o rutină de dezvoltare în domeniu. Învățarea continuă este necesară pentru a rămâne competitivi.”
Veaceslav Aftene, ialovnews.md: ”Îmi place permanent să învăț ceva nou, mai ales în domeniul marketingului online. Mi-am dat seama din experiența de administrare a grupului de facebook că trebuie să știm ce-și doresc cititorii noștri și să știm cum să ne promovăm și să comunicăm eficient.”
Participanții și participantele la workshop au fost îndemnate, atunci când scriu un material jurnalistic, să se pună în locul persoanelor care caută această informație online. Atunci când se vorbește despre trenduri pentru mass-media, redacțiile trebuie să-și încerce puterile în social video (video pentru social media) - este eficient, e simplu de consumat și trezește reacții, i-a îndemnat trainerul. Secretul prezenței pe rețelele sociale este un conținut cât mai vizual.
”La workshop am învăţat că trebuie să fiu creativă în tot ceea ce fac, iar o echipă bună mereu va fi deschisă spre schimbări şi va face faţă provocărilor. Am realizat că nu trebuie să fiu atât de dură cu greşelile reporterilor, să-mi cresc o echipă deschisă la minte și să ne specializam pe anumite domenii ca să fim asociaţi cu ele din prima”, a menționat Iana Cornilov, fondatoarea reper.md.
”Nu contează cât de multe vizualizări ai, ci impactul pe care îl aveți. Reputația unei surse media și impactul ei nu se măsoară în numărul de persoane pe site, ci efectul pe care îl au materialele jurnalistice. Cu toate acestea, trebuie să fim foarte conștienți unde sunt potențialii cititori. Misiunea voastră este să ajungeți acolo unde este concentrată atenția oamenilor, deci nu vă rezumați doar la site-ul vostru. Există atât de mulți factori de distragere a atenției online, încât media trebuie mereu să se adapteze situației ”, a conchis Artur Gurău.
Activitate organizată în cadrul proiectului "Start-up-uri în media online în regiunile Moldovei și suport pentru profesionalizarea presei regionale în scopul informării obiective și responsabilizării aleșilor locali" este implementat de către Asociaţia Presei Independente şi este finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.