en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Secretele jurnalismului bazat pe soluții, „deconspirate” de echipa Moldova.org

Nu spune doar istoria unui om sau a unei comunități, ci povestește care a fost răspunsul acestora la o anumită problemă și demonstrează că această soluție chiar funcționează și are impact. Aceasta este una din regulile jurnalismului bazat pe soluții, secretele căruia le-au aflat 14 reporteri și redactori ai unor portaluri de știri regionale în cadrul unui training desfășurat de API în ultimele zile ale lunii septembrie.

Cursul de jurnalism bazat pe soluții este parte a Programului de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni, beneficiari ai căruia sunt 10 portaluri din diferite regiuni ale țării: Observatorul.md (Soroca), Ziuadeazi.md (Cahul), Tuk.md (Taraclia), Cuvintul.md (Rezina), Albasat.md (Nisporeni), Bas-tv.md (Basarabeasca), Estcurier.md (Criuleni), Radioorhei.info (Orhei), Gazetadesud.md (Cimișilia), Hn24.net (Hâncești). În acest program, portalurile regionale sunt ajutate să-și consolideze cunoștințele și capacitățile, urmând să beneficieze și de câte un subgrant pentru dezvoltarea tehnică și crearea de noi conținuturi. Trainingurile sunt organizate în colaborare cu portalurile naționale profesioniste, astfel este stimulat transferul de experiență și bune practici.

Timp de două zile, Ana Gherciu, directoarea executivă a portalului Moldova.org și reportera Georgeta Carasiucenco le-au povestit colegilor din regiuni prin ce se deosebește „jurnalismul clasic” de cel bazat pe soluții, cum să te documentezi și să realizezi materiale bune de acest gen, au vorbit despre riscurile cărora trebuie să le facă față jurnaliștii dacă vor nu doar să informeze societatea despre o problemă sau alta, ci să identifice soluții care au fost aplicate cu succes pentru soluționarea acestor probleme. Împărțiți în grupuri de lucru, colaboratorii portalurilor regionale au analizat articolele publicate de Moldova.org, răspunzând la câteva întrebări-cheie pentru un material jurnalistic bazat pe soluții (care este problema? care este soluția? de unde știi că soluția funcționează? care sunt dovezile? care sunt riscurile? cine sunt eroii/sursele?). Ulterior, participanții au propus teme concrete din regiunea lor, care ar putea fi abordate prin prisma jurnalismului de soluții (gunoiștile neautorizare, stațiile de epurare, câinii vagabonzi ș.a.) și au discutat cu trainerele cum acestea pot fi realizate. În următoarele doua luni, jurnaliștii din regiuni vor documenta și vor publica materiale bazate pe principiile jurnalismului de soluții, iar la finele lunii noiembrie va avea loc un atelier pentru a discuta ce a mers bine și ce nu.

Unii participanții la training cred că jurnalismul bazat pe soluții este ceea ce ar trebui să le ofere mass-media din regiuni cititorilor săi, or, comunitățile locale au nevoie nu doar de semnalarea unor probleme, dar și mai mult – de exemple de soluționare eficientă a acestora, care ar putea fi preluate. Astfel, va fi realizată și misiunea jurnalistului de a acționa în interesul public, iar satisfacțiile profesionale vor fi pe potrivă. ”A fost un training foarte util pentru mine, căci în vârtejul noutăților cotidiene, mai ales în perioada pandemiei când predomină știrile negative, comunicarea cu Ana și Georgeta m-a ajutat să mă uit la munca mea din altă perspectivă, nu doar din cea a informării despre diverse situații, ci și a necesității de a propune soluții. Cu siguranță, acest gen de jurnalism trebuie să se dezvolte, mai ales în mass-media din regiuni. Cu plăcere voi încerca să realizez materiale mai complexe, bazate pe jurnalismul de soluții”, spune Lidia Gadarag, redactora portalului Tuk.md din Taraclia. Iar Andrei Culicov de la portalul Hn24.net din Hâncești afirmă că experiența colegelor de la Moldova.org l-a inspirat profesional: “A fost chiar util, am văzut cum se lucrează la așa gen de subiecte complexe, am înțeles cum să le documentăm și desigur am fost inspirați să facem reportaje bazate pe jurnalismul de soluții”.

Programul de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni este realizat de Asociația Presei Independente (API) cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED).

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work