en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Start-up-urile din media online regională și-au stabilit strategiile de dezvoltare pe termen lung
Echipele start-up-urilor, împreună cu mentorii, analizează rezultatele obținute și stabilesc noi strategii de dezvoltare
Foto: API

În perioada 21 - 23 septembrie, cele cinci echipe ale start-up-urilor media online regionale, lansate în cadrul unui proiect realizat de API, au participat la un eveniment de follow-up și evaluare.

În prima zi a evenimentului de follow-up, jurnaliștii și jurnalistele împreună cu mentorii au analizat rezultatele proiectului și au planificat dezvoltarea redacțiilor pe termen scurt și lung pentru dezvoltarea unor media puternice și profitabile.

În ziua a doua, echipele au analizat dezbaterile video pe care le-au pregătit în cadrul proiectului și au primit sugestii și sfaturi utile de la jurnalistele Natalia Morari și Mariana Rața. Trainerele le-au oferit participanților și participantelor un șir de recomandări pentru activitatea ulterioară. ”Trebuie să urmăriți reacțiile invitaților voștri, nu uitați că dezbaterile trebuie să fie dinamice, trebuie să aibă o parte vizuală bine pusă la punct, nu lăsați invitații să monopolizeze discuția, moderatorul/moderatoarea trebuie să fie stăpânul platoului”, a menționat Natalia Morari.  ”Neapărat trebuie să demonstrați că aveți pluralism de opinii în emisiune, chiar dacă o parte nu a venit la dezbatere, nu ne bazăm doar pe ce spun invitații, neapărat verificăm ce spune legea. Toți invitații trebuie să primească întrebări incomode. Niciodată nu luați partea unui invitat/invitate, voi trebuie să fiți de partea publicului”, a adăugat Mariana Rața.

Redacțiile au aflat de la trainerul Cristian Saulea cum să adapteze o campanie de crowdfunding la nivel regional, cum se construiește o comunitate în jurul unei idei și cum se transformă ideile în campanii de crowdfunding: ”În primul rând, trebuie să ne cunoaștem cititorii, cine e comunitatea noastră și ce o interesează. Cel mai important lucru în campania de crowdfunding este ideea, ea filtrează din start dacă veți reuși sau nu. Oamenii donează pentru idei, pentru lucruri care depășesc partea materială. Noi trebuie să învățăm să gândim în povești. Voi nu sunteți centre de caritate, nu trebuie să vă fie rușine să cereți bani pentru a vă face calitativ munca.”

În ultima zi, trainerul Victor Spînu le-a explicat care sunt avantajele Instant Articles (instrument ce oferăposibilitatea de a citi articolele de pe dispozitivele mobile într-un timp mult mai scurt) și cum media ar putea să se folosească de chatbot în activitatea sa, binevenit pentru redacțiile mici care nu au suficiente resurse pentru dezvoltarea unor aplicații mai sofisticate sau pentru întreținerea unui site. La întrebările juridice privind înregistrarea publicațiilor online au primit răspunsuri de la experta în legislația mass-media Tatiana Puiu.

Proiectul "Start-up-uri în media online în regiunile Moldovei și suport pentru profesionalizarea presei regionale în scopul informării obiective și responsabilizării aleșilor locali" este implementat de către Asociaţia Presei Independente (API) şi finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work