În perioada 21 - 23 septembrie, cele cinci echipe ale start-up-urilor media online regionale, lansate în cadrul unui proiect realizat de API, au participat la un eveniment de follow-up și evaluare.
În prima zi a evenimentului de follow-up, jurnaliștii și jurnalistele împreună cu mentorii au analizat rezultatele proiectului și au planificat dezvoltarea redacțiilor pe termen scurt și lung pentru dezvoltarea unor media puternice și profitabile.
În ziua a doua, echipele au analizat dezbaterile video pe care le-au pregătit în cadrul proiectului și au primit sugestii și sfaturi utile de la jurnalistele Natalia Morari și Mariana Rața. Trainerele le-au oferit participanților și participantelor un șir de recomandări pentru activitatea ulterioară. ”Trebuie să urmăriți reacțiile invitaților voștri, nu uitați că dezbaterile trebuie să fie dinamice, trebuie să aibă o parte vizuală bine pusă la punct, nu lăsați invitații să monopolizeze discuția, moderatorul/moderatoarea trebuie să fie stăpânul platoului”, a menționat Natalia Morari. ”Neapărat trebuie să demonstrați că aveți pluralism de opinii în emisiune, chiar dacă o parte nu a venit la dezbatere, nu ne bazăm doar pe ce spun invitații, neapărat verificăm ce spune legea. Toți invitații trebuie să primească întrebări incomode. Niciodată nu luați partea unui invitat/invitate, voi trebuie să fiți de partea publicului”, a adăugat Mariana Rața.
Redacțiile au aflat de la trainerul Cristian Saulea cum să adapteze o campanie de crowdfunding la nivel regional, cum se construiește o comunitate în jurul unei idei și cum se transformă ideile în campanii de crowdfunding: ”În primul rând, trebuie să ne cunoaștem cititorii, cine e comunitatea noastră și ce o interesează. Cel mai important lucru în campania de crowdfunding este ideea, ea filtrează din start dacă veți reuși sau nu. Oamenii donează pentru idei, pentru lucruri care depășesc partea materială. Noi trebuie să învățăm să gândim în povești. Voi nu sunteți centre de caritate, nu trebuie să vă fie rușine să cereți bani pentru a vă face calitativ munca.”
În ultima zi, trainerul Victor Spînu le-a explicat care sunt avantajele Instant Articles (instrument ce oferăposibilitatea de a citi articolele de pe dispozitivele mobile într-un timp mult mai scurt) și cum media ar putea să se folosească de chatbot în activitatea sa, binevenit pentru redacțiile mici care nu au suficiente resurse pentru dezvoltarea unor aplicații mai sofisticate sau pentru întreținerea unui site. La întrebările juridice privind înregistrarea publicațiilor online au primit răspunsuri de la experta în legislația mass-media Tatiana Puiu.
Proiectul "Start-up-uri în media online în regiunile Moldovei și suport pentru profesionalizarea presei regionale în scopul informării obiective și responsabilizării aleșilor locali" este implementat de către Asociaţia Presei Independente (API) şi finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.