en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Sute de femei din Republica Moldova mor anual din cauza cancerului

Potrivit datelor statistice ale Institutului Oncologic din Republica Moldova, anual, peste 1200 de femei se îmbolnăvesc de cancer mamar şi de col uterin. Aproape jumătate din ele mor fiindcă maladia este depistată în stadii avansate, când nu se mai poate face nimic pentru a le salva. Medicii oncologi afirmă că majoritatea pacientelor puteau scăpa cu viaţă, dacă făceau anual un examen medical, astfel ca boala să fie tratată la timp.

Pe Maria Botnari, din raionul Anenii Noi, am găsit-o pe holul Institutului Oncologic. Ţinea în mână un teanc de hârtii şi derutată umbla pe holurile instituţiei, neştiind la ce uşă să bată.

“Am venit la o simplă consultaţie la medicul oncolog, iar mai târziu după ce am dat mai multe analize, mi s-a spus că trebuie să fiu operată la sân imediat. Azi m-am internat, iar doctorul mi-a spus că mâine voi fi operată”, susţine femeia. Îşi încrucişează mâinile şi continuă: “Ştiu ce înseamnă să suferi de această boală, soţul a murit mai devreme, căci avea cancer la pancreas. Iată de ce am hotărât să mă lecuiesc cât mai repede, ca să nu se agraveze boala”, spune femeia.

Maria povesteşte că în noiembrie 2011, medicul de familie din raion le-a recomandat tuturor femeilor să facă un control medical la Chişinău. “Se dădea transport gratuit, iar analizele se făceau pe gratis, aşa că m-am hotărât să mă duc”, îşi aminteşte femeia. Ea spune că după ce medicul i-a spus că trebuie să fie operată de urgenţă, ea a cam ezitat, însă, până la urmă a acceptat intervenţia chirurgicală.

Depistarea bolii la timp, reduce numărul de decese

Vasile Jovmir, profesor chirurg mamolog, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în domeniul Oncologiei, afirmă că numărul femeilor depistate cu cancer în stadii avansate creşte simţitor. Specialistul susţine că pentru a evita cazurile de deces din cauza acestei maladii este foarte important ca femeile să treacă periodic un examen medical.

Vasile Jovmit susţine că pentru a reduce numărul de cazuri de îmbolnăvire depistate cu tumori maligne în stadii tardive, în anul 2011 Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Institutul Oncologic din Republica Moldova a lansat la nivel naţional primul “Screening complex clinico-instrumental pentru depistarea proceselor precanceroase a cancerului de col uterin şi a glandei mamare”.

Doctorul explică că screeningul nu este altceva decât un examen medical profilactic a persoanelor care nu prezintă nici un semn de boală. “Pacientele sunt aparent sănătoase, însă, după ce urmează acest examen medical, la multe se depistează celule canceroase sau precanceroase”, explică medicul.

Lilia Onea, şefa Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media din cadrul CNAM, afirmă că primul screening naţional de cancer uterin şi mamar a început în mai 2011 şi va dura până în luna mai 2012, desfăşurat în raioanele Făleşti, Floreşti, Anenii Noi, Străşeni şi Cahul. Atât femeile din localităţile rurale, cât şi din cele urbane sunt anunţate de către medicii de familie de sector despre posibilitatea de a primi o consultaţie gratuită la medicul oncolog.

În primele şapte luni de screening au fost examinate 24289 de femei din cele 73169 programate. Din rezultatele preliminare au fost constatate 76 de cazuri de cancer mamar şi 4 cazuri de cancer de col uterin. În acelaşi timp, în 3,63% au fost identificate procese precanceroase a colului uterin, iar în 13,2% de cazuri procese precanceroase a glandei mamare. “Femeilor cărora le-au fost depistate procese precanceroase au şanse foarte mari de a se însănătoşi”, remarcă Lilia Onea.

Un nou program de screening

Lilia Onea spune că pentru examenul medical profilactic costurile sunt de circa 14 mln. lei, bani alocaţi din fondul măsurilor de profilaxie şi promovare a modului sănătos de viaţă al Companiei Naţionale de Asigurării Obligatoriii în Medicină. “Pentru examinarea unei persoane sunt cheltuiţi 250 de lei, o sumă mult prea mică în comparaţie cu durerea suportată atunci când boala este depistată tardiv”, remarcă Lilia Onea.

Vasile Jovmir le recomandă femeilor să nu aştepte să fie îndemnate de cineva ca să meargă la doctor, dar să o facă din propria iniţiativă. “Dacă femeile au o recomandare din partea medicului de familie, atunci atât examenul medical, cât şi analizele sunt gratuite, asta în condiţiile când pacienta are poliţă de asigurare medicală, în caz contrar va trebui să achite pentru consultaţii şi analizele în jur de 300 lei. Dacă unei persoane i s-au depistat celule canceroase sau precanceroase, atunci tratamentul cât şi spitalizarea sunt gratuite, chiar dacă pacientul are sau nu poliţă de asigurare medicală”, specifică Vasile Jovmir.

Lilia Onea afirmă că din a doua jumătate a anului 2012, CNAM va începe un nou program de screening pentru alte şase raioane din ţară, ulterior acţiunea va fi extinsă în toată republica. “Intenţionăm să extindem programul, pentru ca şi bărbaţii să poată beneficia de un astfel de examen medical”, spune Lilia Onea.

Cancerul-a doua cauză a mortalităţii după bolile cardiovasculare

Potrivit datelor statistice ale Institutului Oncologic din Republica Moldova, anual sunt înregistrate circa 8 mii de pacienţi noi cu procese oncologice maligne, până în prezent fiind la evidenţă circa 45 mii de bolnavi. În fiecare an însă mor peste 5 mii de persoane din cauza maladiei, cancerul fiind a doua cauză a mortalităţii după bolile cardiovasculare.

Vasile Jovmir susţine că în diagnosticul, tratamentul şi reabilitarea bolnavilor oncologici este important ca boala să fie depistată precoce (stadiul I-II) a tumorilor maligne. În anul 2011 au fost depistaţi în stadiile iniţiale ale maladiei 34,3% din bolnavi faţă de 31,8% depistaţi în aceleaşi stadii în anul 2010.

Lilia Zaharia Asociaţia Presei Independente
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work