en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Vitalie Călugăreanu - primul jurnalist care primește „Premiul Tudor Iașcenco”, instituit de API

Începând cu anul 2021, Asociația Presei Independente (API) oferă „Premiul Tudor Iașcenco” în memoria cunoscutului jurnalist Tudor Iașcenco, directorul ziarului regional „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API. În acest an, Consiliul de Administrare API a decis să ofere Premiul jurnalistului Vitalie Călugăreanu pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist.

Vitalie Călugăreanu: „Mulțumesc pentru această apreciere și sper că de acum încolo să avem cât mai mulți jurnaliști în Republica Moldova care să merite acest premiu, pentru curaj și devotament față de această meserie importantă pe care noi toți o exercităm. Din păcate, în ultima vreme, destul de puțini jurnaliști acceptă provocările unei societăți complicate, cum este cea din Republica Moldova. Aceste provocări presupunând și anumite pericole, să știți că meseria de jurnalist, într-o societate unde justiția nu este foarte ok, unde corupții și oamenii care au făcut bani necinstiți controlează anumite segmente, este complicată… Dar în alte țări, cum este Belarus, lucrurile sunt și mai complicate. E de datoria noastră a tuturor, ca cetățenii și jurnaliștii, să facem tot posibilul să nu ajungem o dictatură. Jurnaliștii de investigație, așa cum a fost și Tudor Iașcenco au o misiune grea într-o societate în tranziție. Eu sunt onorat de acest premiu.”

Vitalie Călugăreanu este jurnalist cu experiență de circa 25 de ani în mass-media din Republica Moldova și în presa internațională. A fost reporter și redactor-şef la Agenţia de presă FLUX, a moderat talk-show-uri politice la Euro TV și TV7, a fost director de programe la „Radio Plai” și „Radio Noroc”, actualmente moderează talk-show-ul „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Vitalie a fost corespondent la Chișinău al unor instituții media din România, iar din 2004 este corespondent în Moldova al postului Deutsche Welle din Germania. Este și jurnalist de investigație, fiind membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație. Echipa de jurnalişti de investigaţie din Republica Moldova, România şi Ucraina, coordonată de Vitalie Călugăreanu, a obţinut la Geneva premiul „Global Shining Light Award” 2010 pentru realizarea investigaţiilor jurnalistice în condiţii extreme.

„Premiul Tudor Iașcenco” a fost înmânat în cadrul festivității de decernare a premiilor anuale API care a avut loc la 31 mai 2021. Vitalie Călugăreanu este primul laureat al acestui premiu și a primit o placă pe care este schițat profilul lui Tudor Iașcenco și un premiu bănesc din partea API.

***

Acum cinci ani, în februarie 2016, domnul Tudor Iașcenco, președintele de atunci al Asociației Presei Independente (API), a oferit pentru prima dată un premiu personal, pe care l-a numit „Curaj + Demnitate = Reputaţie”, iar în anii următori a devenit tradiție ca președintele API să ofere un premiu special unuia din cei mai curajoși jurnaliști din țară. După decesul lui Tudor Iașcenco, Consiliul de Administrare al API a decis să redenumească acest premiu în „Premiul Tudor Iașcenco” și să-l înmâneze anual unui jurnalist sau unei jurnaliste din Republica Moldova care manifestă curaj și demnitate în exercitarea misiunii sale profesionale.

Tudor Iașcenco a fost unul dintre cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova, director al ziarului regional independent „Cuvântul” din orașul Rezina, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API, membru al Consiliului de Presă. Tudor Iașcenco a decedat la 26 martie 2021 la vârsta de 72 de ani, din cauza infecției cu noul Coronavirus.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work