Scopul proiectului:
Advocacy pentru eficientizarea activității ANI, promovarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și informarea cetățenilor despre problemele de integritate ale candidaților la alegerile locale generale 2019.
Obiectivele proiectului:
Eficientizarea activității ANI prin evaluarea legislației relevante, monitorizarea ANI și a Consiliului de Integritate, elaborarea și dezbaterea publică a soluțiilor de îmbunătățire a activității, promovarea implementării recomandărilor.
Creșterea presiunii publice pentru eficientizarea activității ANI prin documentarea și publicarea unor investigații jurnalistice și alte articole la tema integrității persoanelor cu funcții publice.
Activități:
- Evaluarea legislației relevante și monitorizarea activității ANI și a Consiliului de Integritate.
- Dezbaterea publică a rezultatelor monitorizării și evaluării, a soluțiilor elaborate de experții anticorupție.
- Promovarea implementării recomandărilor experților cu ajutorul unor instrumente de influență și presiune asupra factorilor de decizie și mobilizarea altor actori interesați.
- Realizarea articolelor de analiză și a investigațiilor jurnalistice privind problemele de integritate ale persoanelor publice, publicarea pe portalului www.MoldovaCurata.md, diseminarea în mass-media și pe rețelele sociale.
- Elaborarea şi prezentarea publică, ediția a doua, a unui studiu privind impactul investigațiilor jurnalistice în combaterea corupției, ediția a doua, în perioada iunie 2017 – iunie 2019.
- Consolidarea platformei online de promovare a integrității în serviciul public Moldovacurata.md prin modernizarea designului și a sistemului de operare a site-ului.
Evenimentul de lansare a studiului „Reacția autorităților publice la faptele descrise de jurnaliștii de investigație referitoare la integritatea persoanelor cu funcții publice” | |
Foto: | API |
Investigațiile jurnalistice bine documentate prezintă dovezi clare de conflicte de interese sau nedeclararea de către persoanele cu funcții publice a unor venituri și proprietăți. Cu toate acestea, instituțiile abilitate ale statului, în primul rând ANI, nu reacționează corespunzător la investigațiile de presă, iar persoanele vizate nu sunt sancționate, iar în unele cazuri au fost promovate în funcții.
Joi, 12 martie 2020, API va prezenta rezultatele Studiului de documentare a reacției autorităților publice la investigațiile jurnalistice privind integritatea persoanelor cu funcții publice. Studiul este la ediția a doua și vizează perioada iulie 2017 – iulie 2019.
Autorii raportului recomandă revizuirea legislației și asigurare unui nivel mai mare de transparență în activitatea ANI.
Miercuri, 19 februarie 2020, API va prezenta rezultatele celui de-al doilea raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), în perioada 2017-2019.
În primele zile ale anului 2020, API a lansat o versiune nouă, îmbunătățită și modernizată, a portalului anticorupție MoldovaCurata.md, platformă online care promovează integritatea în serviciul public şi monitorizează activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI).
Mariana Kalughin se referă la o serie de prevederi din legislația privind controlul averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice. Chișinău, 23 octombrie 2019. | |
Foto: | API |
Cadrul legal oferă suficiente instrumente pentru realizarea unui control eficient al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice.
Miercuri, 23 octombrie 2019, API va prezenta rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității ANI.
API anunță un concurs pentru selectarea unei companii specializate în web design care va presta servicii pentru reorganizarea și crearea unui design nou al portalului www.MoldovaCurata.md
Termenul-limită de prezentare a dosarelor: 16 august 2019, ora 18:00.