Scop: Informarea alegătorii despre procesul electoral privind alegerile prezidenţiale și încurajarea prezenţei la vot a cetăţenilor.
Obiective:
Educarea electorală a cetățenilor prin editarea a șase rubrici educative despre procesul electoral în ziare și portaluri pe parcursul a șase săptămâni;
Informarea și consolidarea cunoștințelor alegătorilor despre procesul electoral prin producerea și difuzarea pe parcursul campaniei electorale a 12 rubrici informative la Radio Moldova;
Încurajarea participării la vot prin scrierea și diseminarea a cel puțin 15 materiale audio și text despre avantajele exprimării votului conștient și informat.
Persoanele cu drept de vot din țară și de peste hotare vor ieși duminică să voteze un președinte care să-i reprezinte.
Doar 37% din numărul total de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani s-au prezentat la scrutinul de duminică.
Persoane publice, artiști, cetățeni simpli din țară sau stabiliți cu traiul în străinătate îndeamnă cetățenii să iasă la vot duminică.
Cetățenii cu drept de vot pot solicita acte de identitate obișnuite sau provizorii din timp sau chiar în ziua alegerilor, pe 30 octombrie.
Căminul cultural din Cocieri la alegerile locale din 14 iunie 2015 și scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016 | |
Foto: | Lilia Zaharia |
Legislația electorală obligă autoritățile publice să amplaseze secțiile de votare în clădiri cu intrări accesibile pentru persoane în vârstă sau cu dizabilități.
Timp de șase săptămâni, API va desfășura o campanie de informare și educare privind drepturile electorale ale cetățenilor.
La alegerile prezidențiale, elevii cu drept de vot și studenții nu vor putea vota cu carnetul de elev sau de student, ca la scrutinul din 2014.