en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Consolidarea capacității mass-media locale pentru a crește gradul de conștientizare și a reflecta etic despre violența bazată pe gen (GBV) și violența împotriva copiilor (VAC)
Perioada de implementare: iulie 2021 – septembrie 2022

Finanțator: Uniunea Europeană, implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF

Scopul proiectului: Consolidarea mass-mediei locale, a redacțiilor din Cahul și Ungheni, privind drepturile copilului și reflectarea lor în materiale media, pentru a evita victimizarea și re-victimizarea copiilor, dezvăluirea identității copilului (cu excepția cazului când există interes major), folosirea limbajului disprețuitor, promovarea stereotipurilor, ignorarea imaginii publice a copilului etc.

Obiective:

- Consolidarea capacității mass-mediei locale și naționale cu privire la mediatizarea etică și profesionistă a problemelor sensibile legate de  violența împotriva copiilor (violență, neglijare și exploatare, în special violența sexuală) și violența bazată pe gen.

- Implicarea activă a mass-mediei locale din Cahul și Ungheni în crearea unui mediu non-violent și combaterea fenomenelor sociale negative, a comportamentul violent, violenței împotriva copiilor, inclusiv bazată pe gen.

- Informarea populației din raioanele Ungheni și Cahul privind violența împotriva copiilor (VAC), inclusiv violența bazată pe gen, și educarea publicului privind abordarea acestora.

 Activități:

  • Elaborarea unui Ghid complex și a unui pachet de training cu materiale de suport pentru mass-media privind reflectarea etică a cazurilor de violență împotriva copiilor și a violenței bazată pe gen;
  • Desfășurarea a 12 instruiri pentru mass-media locale  din Cahul și Ungheni privind reflectarea etică a problemelor copilului;
  • Desfășurarea unei instruiri online pentru mass-media locale și naționale, în baza Ghidului privind reflectarea etică și profesionistă a problemelor sensibile legate de VAC și GBV;
  • Producerea a 4 spoturi video de promovare a implicării civice pentru un mediu social non-violent, în special pentru combaterea violenței împotriva copiilor și a celei bazate pe gen;
  • Publicarea a 70 de produse media (articole, comunicate de presă, istorii umane de interes sporit) în mass-media locale, care reflectă violența împotriva copiilor și violența bazată pe gen și combat VAC în școli și comunitățile locale;
  • Desfășurarea unor campanii de comunicare locale de către mass-media din Ungheni și Cahul privind eliminarea VAC și promovarea comportamentului non-violent.
NOUTĂȚI AFERENTE PROIECTULUI
Programe de asistență pentru agresorii familiali. Cum funcționează ele în Republica Moldova
Sala unde au loc ședințele cu agresorii
Foto: CNFACEM

În republica Moldova funcționează centre de asistență și consiliere destinate agresorilor familiali. În cadrul programelor de terapie, ei învață să-și controleze emoțiile și comportamentul abuziv.

 

 

vezi detalii...
Dileme profesionale la relatarea cazurilor de violență față de copii și în bază de gen: cum abordăm subiectele fără a dăuna victimelor?
Captura Zoom.us

Cazurile de violență față de copii și de violență în bază de gen sunt foarte sensibile, iar jurnaliștii care mediatizează aceste situații ar trebui să dea dovadă de maximă prudență și acuratețe pentru a nu dăuna victimelor.

vezi detalii...
Noțiunea de „bullying” în școli va fi legiferată pentru a fi mai ușor identificat și prevenit
Foto simbol
Foto: Depositphotos.com

În R. Moldova se înregistrează tot mai multe cazuri de bullying* în școli. Fenomenul reprezintă un pericol serios pentru sănătatea și bunăstarea copiilor și îi îngrijorează pe mai mulți părinți. 

vezi detalii...
Dacă nu se intervine la timp, violența față de copii poate avea urmări foarte grave
Imagine simbol
Foto: Shutterstock.com

În perioada ianuarie-noiembrie 2021, 14 copii au fugit de acasă în raionul Ungheni înregistrând-se o ușoară creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

vezi detalii...
Statistici îngrijorătoare: 5 din 6 victime ale violenței domestice sunt femei
Foto: UN Women Moldova

Pentru a sensibiliza cetățenii asupra acestei probleme, anual se desfășoară Campania globală „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” la care Republica Moldova este parte.

vezi detalii...
În atenția companiilor specializate în elaborarea producțiilor video!

API anunță un concurs deschis de selectare a unei companii de producții video care va elabora spoturi de promovare a implicării civice pentru un mediu social non-violent, în special pentru combaterea violenței împotriva copiilor și a celei bazate pe gen.

vezi detalii...
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work