en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Consolidarea presei online independente în regiuni
Perioada de implementare: 1 mai 2020 – 30 iulie 2021

Finanțator: National Endowment for Democracy

Scopul proiectului: Asistență pentru dezvoltarea resurselor de informare online independente în regiunile Republicii Moldova.

Obiective:

  • Dezvoltarea și diversificarea presei online în regiunile Republicii Moldova prin susținere și asistență profesională și tehnică acordată în cadrul unui program național destinat surselor de informare online din regiuni;
  • Consolidarea surselor de informare online din regiuni ca platforme mediatice de interes comunitar prin dezvoltarea jurnalismului de soluții.

Activități:

  • Selectarea a 10 portaluri/site-uri de știri din regiuni care vor beneficia de asistență în cadrul proiectului;
  • Realizarea unui program de instruire pentru profesionalizarea angajaților site-urilor/portalurilor beneficiare, dezvoltarea videojurnalismului și a jurnalismului de soluții;
  • Oferirea subgranturilor pentru dezvoltarea capacităților tehnice și a conținuturilor editoriale ale beneficiarilor;

Dezvoltarea ofertei comune de publicitate pentru creșterea sustenabilității economice a beneficiarilor.

NOUTĂȚI AFERENTE PROIECTULUI
Mass-media trebuie să se ridice la alt nivel al calității

Despre felul cum a reflectat presa online campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 s-a vorbit la dezbaterea „Alegerile 2021 și presa online: între informare obiectivă și angajament politic”, organizată de API la 30 iulie.

vezi detalii...
API invită la dezbaterea online: „Alegerile 2021 și presa online: între informare obiectivă și angajament politic”

Vineri, 30 iulie 2021, cu începere de la ora 14.00, API desfășoară dezbaterea „Alegerile 2021 și presa online: între informare obiectivă și angajament politic”.

vezi detalii...
Presa online în ultimele zile de campanie electorală: evenimente și concurenți electorali prezentați selectiv, favorizări și discreditarea oponenților

Unele surse media online au oferit publicului un tabloul incomplet al campaniei electorale și au transmis informații distorsionate despre evenimentele și candidații înscriși în cursa electorală. Așa arată concluziile celui de-al patrulea raport de monitorizare a presei on-line în perioada și campania electorală, prezentat de API la 15 iulie 2021. 

vezi detalii...
Raportul de monitorizare nr. 3: portaluri de știri sau „gazete de perete” ale partidelor?
Petru Macovei prezintă rezultatele Raportului nr.3

Monitorizarea are loc în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și va continua până în ziua alegerilor inclusiv.

vezi detalii...
Despre jurnalismul în format video: de la simplu la complex
Foto: API

Despre jurnalismul în format video, inclusiv „micile secrete” care îi pot ajuta să facă filmări calitative cu diferite dispozitive, au vorbit colaboratorii portalurilor de știri din diferite orașe ale țării, beneficiare ale Programului API de asistență pentru dezvoltarea surselor online în regiuni.

 

vezi detalii...
Monitorizarea portalurilor în campania electorală: Speculații, acuzații fără drept la replică și prezentare selectivă a candidaților
Elena Prohnițchi, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și directorul executiv API, Petru Macovei la prezentarea celui de-al doilea raport de monitorizare a reflectării de către presa online a perioadei și campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate 2021
Foto: IPN

API a prezentat al doilea raport de monitorizare a presei on-line în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 

vezi detalii...
Monitorizarea portalurilor în perioada electorală: favorizări evidente, comportament ostil față de unii concurenți și bancuri electorale
Elena Prohnițchi, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și experta API, Aneta Gonța la prezentarea primului raport de monitorizare a reflectării de către presa online a perioadei și campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate 2021
Foto: API

API a prezentat primul raport de monitorizare a presei on-line în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Raport cuprinde perioada 1-10 iunie curent și datele de monitorizare a 10 portaluri [1], selectate de API selectate în baza criteriilor de relevanță, notorietate/audienţă, limba de difuzare și geografie.

vezi detalii...
Redescoperirea dezbaterilor comunitare

Cum să organizeze dezbateri interactive pentru a răspunde necesităților oamenilor și a contribui la soluționarea problemelor comunitare, redactorii și reporterii au aflat la un webinar tematic de două zile, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie.

vezi detalii...
Secretele jurnalismului bazat pe soluții, „deconspirate” de echipa Moldova.org

Nu spune doar istoria unui om sau a unei comunități, ci povestește care a fost răspunsul acestora la o anumită problemă și demonstrează că această soluție chiar funcționează și are impact. Aceasta este una din regulile jurnalismului bazat pe soluții, secretele căruia le-au aflat 14 reporteri și redactori ai unor portaluri de știri regionale în cadrul unui training desfășurat de API în ultimele zile ale lunii septembrie.

vezi detalii...
Colaboratorii portalurilor din regiuni învață din experiența colegilor lor din Capitală

Despre inovație și narațiune în media online au discutat 17 reporteri și redactori ai unor portaluri de știri regionale la primul training desfășurat de API în cadrul Programului de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni.

vezi detalii...
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work