Scopul proiectului:
Consolidarea practicilor anticorupţie, contribuţie la eficientizarea activităţii ANI şi la sporirea impactului investigațiilor jurnalistice în combaterea corupţiei, consolidarea cunoştinţelor şi a capacităţilor cetăţenilor, ONG-urilor şi ale mass-mediei locale în domeniul accesului la informaţie şi a transparenţei în procesul decizional.
Obiectivele proiectului:
Obiectiv 1. Contribuţie la eficientizarea și responsabilizarea instituțiilor anticorupţie, în special a ANI, prin monitorizarea jurnalistică a implementării legislației, semnalarea cazurilor de încălcare a regimului declarării averilor și intereselor, dezbaterea publică a etapelor de reformare a ANI.
Obiectiv 2. Sporirea impactului investigațiilor jurnalistice în combaterea corupţiei prin elaborarea unei cercetări tematice, dezbaterea publică a rezultatelor şi a recomandărilor pentru factorii de decizie şi comunitatea jurnalistică.
Obiectiv 3. Consolidarea cunoştinţelor şi a capacităţilor cetăţenilor, ONG-urilor şi ale mass-mediei locale în domeniul accesului la informaţie şi stimularea implicării în activităţi de monitorizare a transparenţei în procesul decizional prin campania de informare și asistenţă „Fii cu ochii pe autorităţi!”.
Activități:
Activitatea 1. Realizarea şi publicarea articolelor despre implementarea pachetului de legi anticorupție și reformarea ANI, a investigaţiilor la tema conflictelor de interese şi a nerespectării regimului declarării veniturilor şi a proprietăţilor.
Activitatea 1.2. Monitorizarea activității ANI, sesizarea și responsabilizarea ANI să adopte decizii ferme și să aplice sancțiuni.
Activitatea 2.1 Elaborarea şi prezentarea publică a unui studiu privind impactul investigațiilor jurnalistice în combaterea corupţiei
Activitatea 2.2. Promovarea şi asigurarea caracterului interactiv al portalului www.MoldovaCurata.md
Activitatea 3.1. Editarea materialelor promoţionale ale campaniei „Fii cu ochii pe autorităţi!”.
Activitatea 3.2. Organizarea și desfășurarea întâlnirilor tematice de informare și educare privind accesul la informație și transparența în procesul decizional în 10 localități din republică.
Activitatea 3.3. Acordarea asistenței juridice privind accesul la informația de interes public
Participanții la masa rotundă discută despre problemele și soluțiile de reorganizare a ANI | |
Foto: | API |
Joi, 5 aprilie 2018, API și portalul MoldovaCurata.md au desfășurat o masă rotundă cu tema: “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări noi în anul electoral 2018”.
API vă invită la masa rotundă “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări noi în anul electoral 2018”. Evenimentul va avea loc la 5 aprilie 2018.
În R. Moldova au fost înregistrate doar două cazuri de aplicare a confiscării extinse în cazurile unor persoanelor cu funcţii publice care s-au îmbogățit ilicit.
API și portalul www.MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “Confiscarea averilor în cazurile penale și civile: rezultate puține, perspective vagi”.
Evenimentul va avea loc marți, 27 martie 2018, ora 14.00, în sala Restaurantului a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).
Participanții vor discuta despre reglementările legale și practica de aplicare a confiscării în R. Moldova, motivele care îngreunează obținerea unor rezultate concrete la aplicarea legislației privind confiscarea extinsă și cea specială, consecințele tergiversării implementării prevederilor legislative privind confiscarea civilă etc.
Mariana Kalughin explică care sunt carențele din legislația privind testarea la poligraf | |
Foto: | API, Constantin Grigoriță |
Experții anticorupție remarcă carențe serioase în legislația privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și pledează pentru eliminarea lor cât mai urgentă.
API și portalul Moldova Curată au prezentat un studiu despre reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice | |
Foto: | API |
Experţii atenționează și asupra numărului redus de sancțiuni aplicate funcționarilor pentru nedeclararea averilor și intereselor personale.
Tinerii din raionul Drochia au fost informați despre accesul la informație și transparența în procesul decizional | |
Foto: | API |
Experții au explicat modalitățile de implicare în procesul de luare a deciziilor, de semnalare a cazurilor de utilizare incorectă a banilor publici etc.
Experții API le-au vorbit participanților despre procedura de obținere a informației publice și implicarea în procesul de adoptare a deciziilor la nivel local.
Cetățenii din mai multe localități vor fi ajutați să acceseze informații de interes public, să monitorizeze procesul de adoptare a deciziilor publice locale.