Obiectivul 1. Consolidarea cunoștințelor și capacităților jurnaliștilor din mass-media locală și națională de a identifica și analiza informațiile false și manipulatorii despre coronavirus, metodele de protecție, vaccinare.
Obiectibul 2. Informarea obiectivă a populației generale referitor la importanța verificării informațiilor din mai multe surse și a identificării știrilor false.
Activități:
Conspiraționiștii nu lasă nici un subiect neexploatat. Dacă timp de doi ani, noul coronavirus și vaccinarea împotriva COVID-19 erau subiecte abordate frecvent de către pseudo-experți, politicieni și platforme media dubioase sau cu profil religios, acum temele legate de pandemie sunt compilate cu tema războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și sunt răspândite de aceeași actori.
Câteva din câștigătoare ale primului test de verificare a „anticorpilor” la dezinformarea despre COVID-19 și vaccinare și-au ridicat premiile/Stopfals.md |
Au fost desemnați cei 25 de câștigători ai primului test de verificare a „anticorpilor” la dezinformarea despre COVID-19 și vaccinare, lansat de API și portalul Stopfals.md.
Din luna noiembrie a anului trecut în Republica Moldova este posibilă vaccinarea împotriva noului coronavirus în rândul adolescenților. Deja în trei luni au fost administrate peste 10 mii de doze de vaccin copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.
Restricțiile anti-epidemice și regulile obligatorii de sănătate publică, impuse de autorități în perioada pandemiei, continuă să fie încălcate.
Republica Moldova are una dintre cele mai mici rate de vaccinare anti-COVID 19 din lume. Până acum, s-a vaccinat cu două doze în jur de 28% din populație, în timp ce în unele țări europene această rată ajunge și la 89%.
Vaccinurile nu vin de la diavol, ci de la știință. Vaccinarea nu este obligatorie și este alegerea credincioșilor să decidă cum au grijă de sănătatea lor și a celor din jur, dar să fie atenți la falsuri și să nu-i inducă pe alți oameni în eroare, îndemnându-i să refuze vaccinul. Sunt două mesaje pe care le transmit creștinilor preoții care înțeleg că doar responsabilitatea comună poate stopa pandemia.
În ultimele două săptămâni Ministerul Sănătății a anunțat despre cel puțin opt cazuri de deces al pacienților de COVID-19 care au refuzat să se interneze. Printre ele – cazul unei tinere de 30 de ani care s-a stins acasă, refuzând să meargă la spital.
Pandemia de COVID-19 a reconfirmat că oamenii gândesc și acționează emotiv, iar în cazul dezinformărilor despre noul coronavirus și vaccinare, unii tind să creadă pseudo-experților de pe rețelele sociale și mai puțin științei sau medicilor.
În opinia participanților, asemenea instruiri sunt utile și actuale mai ales în această perioadă, când autorii dezinformărilor recurg la diferite metode de „ambalare” și distribuire a falsurilor.
API și portalul Stopfals.md invită jurnaliștii și studenții de la facultățile de jurnalism la o serie de trei workshop-uri în format online, la care participanții vor învăța cum să abordeze dezinformările și speculațiile despre noul coronavirus și despre vaccinare și se vor familiariza cu tehnici online de verificare a informației.